Ciasta Uncategorized

Oponki serowe z malinową frużeliną

 

Czasem jak przyciśnie potrzeba czegoś słodkiego lub mamy niespodziewanych gości warto wtedy sięgnąć po ten przepis na serowe oponki . Robi się je naprawdę szybko , są smaczne i efektownie wyglądają . Mają małą wadę…szybko się kończą

Składniki:

Na oponki

  • 500g sera półtłustego
  • 500g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 250ml kwaśnej śmietany

Na frużelinę malinową

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
  • 3 łyżki cukru (w zależności od owoców)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Żelatynę w proszku zalewamy 2 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia.

W małym garnuszku mieszamy owoce z cukrem. Stawiamy  na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamydo zagotowania , zdjejmujemy  z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących owoców, mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzamy do wrzenia! Studzimy

 

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przeciskamy przez praskę.
  2. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Gotowe oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1-1,5cm.
  3. Z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Kolejno na środku robimy małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
  4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  5. Oponki układamy na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  6. Lekko ciepłe moczymy w malinowej frużelinie .Odstawiamy do ostygnięcia

P9019870.JPG

P9019835.JPG

P9019859.JPG