Sos pomarańczowy. Charakterny sos, który świetnie się nadaje zarówno do pieczonych mięs jak i do dań rybnych. Fajny w połączeniu z pieczonymi warzywami czy sałatkami. Delikatna słodycz pomarańczy z kwaskową nutą.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Składniki / Ingredients:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku (obrane i rozbite)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- miód opcjonalnie
Sposób wykonania / Instructions:
- Przekroić cytrynę i pomarańcze na pół i usunąć nasiona. Umieścić je w małym naczyniu do pieczenia. Dodać czosnek i skropić 2 łyżkami oleju.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, aż będą lekko rumiane, około 30 minut. Wyjąć naczynie do pieczenia na kratkę.
- Gdy ostygną, wycisnąć sok do naczynia do pieczenia. Usunąć skórkę i pozostałe nasiona. Miąższ i zawartość naczynia do pieczenia, w tym czosnku dodać do blendera. Dodać pozostałe 3 łyżki oleju i sól. Blendować aż czosnek zostanie całkowicie zmielony, a sos zemulgowany i lekko zagęszczony. Jeśli trzeba, dodać miód.



