Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami. Zupa dla tych co lubią owoce morza i wyraziste smaki. Ostra zupa z dodatkiem pasy curry i sosu rybnego. Podana z makaronem Udon.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Składniki / Ingredients:
- 250 g krewetek
- 8 przegrzebków
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 trawy cytrynowe
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 200 g mrożonego zielonego groszku
- 100 g makaronu Udon
- 1 pęczek kolendry
Sposób wykonania / Instructions:
- W dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić posiekane szalotki, czosnek i białą, miękką część traw cytrynowej. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pastę curry i mleko mleko kokosowe. Dobrze wymieszać. Jak już pasta się rozpuści, dodać bulion, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i przegrzebki. Gotować 5 minut. Wyłączyć ogień. W oddzielnym garnku ugotować zielony groszek. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zielony groszek i posiekaną kolendrę dodać do zupy . Podawać w miseczkach z makaronem.



