Drugie dania Zupy

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami

Orientalna zupa z krewetkami i przegrzebkami. Zupa dla tych co lubią owoce morza i wyraziste smaki. Ostra zupa z dodatkiem pasy curry i sosu rybnego. Podana z makaronem Udon.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 10 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 250 g krewetek
  • 8 przegrzebków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g makaronu Udon
  • 1 pęczek kolendry

Sposób wykonania / Instructions:

  • W dużym garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić posiekane szalotki, czosnek i białą, miękką część traw cytrynowej. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pastę curry i mleko mleko kokosowe. Dobrze wymieszać. Jak już pasta się rozpuści, dodać bulion, sos rybny i cukier. Doprowadzić do wrzenia, dodać krewetki i przegrzebki. Gotować 5 minut. Wyłączyć ogień. W oddzielnym garnku ugotować zielony groszek. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zielony groszek i posiekaną kolendrę dodać do zupy . Podawać w miseczkach z makaronem.