Ciasta

Pączki dyniowe z kremem dyniowym – Pumpkin donuts with pumpkin curd

Pączki dyniowe z kremem dyniowym. Cały czas jeszcze w sklepach można znaleźć dynię, stąd pomysł na puszyste, domowej roboty pączki z dyniowym nadzieniem. Całość wykończona polewą i orzechami pekan. 

 

Dyniowy krem i polewa 

 

⦁ 10 żółtek

⦁ 250 gram brązowego cukru

⦁ 200 gram miękkiego masła

⦁ 425 gram dyniowego puree

⦁ 2 łyżeczki cynamonu

Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać dyniowe puree, cynamon i wymieszać do powstania gładkiej masy. W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno dyniową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.

Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

 

Na pączki 

⦁ 3 szklanki mąki pszennej chlebowej

⦁ 10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych

⦁ 3/4 szklanki mleka

⦁ 1 szklanka puree z dyni (280 g)

⦁ 1 jajko

⦁ 1 żółtko

⦁ 40 g masła, roztopionego i przestudzonego

⦁ 70 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru

⦁ pół łyżeczki soli

⦁ 1 łyżeczka cynamonu

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie – odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 – 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Jeszcze ciepłe nadziewać kremem dyniowym. Można tez użyć kremu dyniowego jako polewy i posypać wierzch pokruszonymi orzechami pekan.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’ (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

 

 

ENGLISH VERSION

Homemade donuts with pumpkin curd filling

 

Pumpkin curd ( for filling and glaze )

⦁ 200 grams of butter

⦁ 300 grams of brown sugar

⦁ 10 egg yolks

⦁ 425 g pumpkin puree

⦁ 2 teaspoons cinnamon

Put the sugar and the butter into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan with gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl. Stir the mixture every now and again until all of the butter has melted.

Lightly whisk the egg yolks and stir them into the mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined. Add pumpkin puree and cinnamon. Leave to cook for 30 minutes, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

Remove the pumpkin curd from the heat and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the lemon curd into sterilised jars and seal. Keep in the fridge until ready to use

Method

⦁ 3 cups of bread flour

⦁ 10 g of dry yeast (2.5 teaspoons)

⦁ 3/4 cup of milk

⦁ 1 cup pumpkin puree (280 g)

⦁ 1 egg

⦁ 1 yolk

⦁ 40 g butter, melted and cooled

⦁ 70 g of light brown sugar

⦁ half a teaspoon of salt

⦁ 1 teaspoon of cinnamon

Mix flour with dry yeast add the rest of the ingredients and form, finally adding dissolved butter. Make a dough long enough to be soft and flexible. Form a ball out of it, put in a bowl sprinkled with flour, set aside in a warm place, covered with a cloth, to double the volume (about 1.5 hours).

Spray a sheet of a baking paper with non-stick cooking spray and set aside. Transfer the dough to a lightly floured work surface and roll out to a 1 cm thickness. Using a donut cutter (you can also use a glass or a biscuit cutter to cut out your doughnuts), cut out the donuts and transfer them on the prepared baking paper and keep them apart. Let them stand in a warm place until they almost double in size; this should take about 25-40 minutes.

Using a deep fat fryer or a saucepan, heat oil to175ºC . Work in batches if you need to and fry the donuts until lightly golden brown, about 1 minute per side. Transfer to a paper towel and let cool for 10 minutes.

Using handle of a wooden spoon, make a hole in each of the doughnuts. Fill the piping bag with the pumpkin curd .Squeeze enough into each doughnut to fill the hole.

Method for train drivers:

Place all the ingredients for the dough in a bread machine in the order: liquid, loose, yeast at the end. Set the program to knead and sprinkle dough (about 1.5 h), then remove the dough, shorten it and proceed according to the above recipe.