Ciasta

Pączki z czekoladowym kremem Baileys – Homemade doughnuts with chocolate Baileys cream filling

Pączki z czekoladowym kremem Baileys.  Pyszne, puszyste pączki domowej roboty z czekoladowym kremem z dodatkiem likieru Baileys . Wykwintny krem o lekko alkoholowym smaku.  Idealny deser na poprawę nastroju w chłodne dni. Szczerze polecam.

Składniki na około 20 sztuk pączków :

⦁ 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania
⦁ 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
⦁ 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej
⦁ 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
⦁ 2 jajka
⦁ 2 żółtka
⦁ 70 drobnego cukru do wypieków
⦁ duża szczypta soli
⦁ 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do smażenia:
⦁ olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)
Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).
Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać czekoladowym kremem.

Metoda dla maszynistów
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

Na krem

⦁ 240ml mleka skondensowanego słodzonego
⦁ 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady
⦁ liker baileys opcjonalnie

W rondelku podgrzać mleko skondensowane, dodać pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszać, żeby się nie przypaliło. Dolać likieru. Ja dodawałam na oko, ciągle mieszając,żeby uzyskać gęsty krem do nadziewania pączków. Do kremu, który zostanie po nadzianiu pączków dolac więcej likieru, żeby uzyskać polewę, w której można maczać pączki.

 

ENGLISH  VERSION 

Homemade doughnuts with chocolate Baileys cream filling

⦁ 550 g of all purpose flour (some needed for dusting)
⦁14 g dry yeast
⦁ 200 ml of beer, at room temperature
⦁50 ml of whipping cream 30%
⦁2 eggs
⦁2 egg yolks
⦁70 g caster sugar
⦁a large pinch of salt
⦁80 g of butter, melted and cooled
⦁ vegetable oil for frying

Method

Pour beer, sugar and yeast into the standing mixer bowl. Let it stand until yeast starts to foam for about 10 minutes. Attach dough hook to the standing mixer while yeast is activating. In a medium mixing bowl, whisk together the flour and the salt. Add flour mixture, butter, egga and egg yolks to the yeast mixture. Then add whipping cream and beat on medium speed until it comes together and forms a dough. That should take you about 3-5 minutes. Cover the bowl and allow the dough to rise in a warm place for 1 hour.

Spray a sheet of a baking paper with non-stick cooking spray and set aside. Transfer the dough to a lightly floured work surface and roll out to a 1 cm thickness. Using a donut cutter (you can also use a glass or a biscuit cutter to cut out your doughnuts), cut out the donuts and transfer them on the prepared baking paper and keep them apart. Let them stand in a warm place until they almost double in size; this should take about 25-40 minutes.
Using a deep fat fryer or saucepan, heat oil to175ºC . Work in batches if you need to and fry the donuts until lightly golden brown, about 1 minute per side. Transfer to the paper towel and let cool for 10 minutes.

240ml of sweetened condensed milk
200 g of crushed dark chocolate
Baileys irish cream (optional)

In a pan, heat the condensed milk, add crushed dark chocolate. Whisk the mixture until smooth, then add the liqueur in batches, stirring constantly to get a thick cream for stuffing doughnuts .Using handle of a wooden spoon, make a hole in each of the doughnuts. Fill the piping bag with the chocolate cream. Squeeze enough cream into each doughnut to fill hole. Add more Baileys to the remaining cream and make mixture thiner and use as glaze. Dip doughnuts in chocolate glaze and let them rest to harden slightly.