Ciasta

Pączki z lemon curd – Donuts with lemon curd fiiling

Paczki z lemon curd. Pyszne , puszyste pączki z cytrynowym kremem. Delikatne ciasto połączone z kwaskowym , wyrazistym smakiem. To jedne z lepszych pączków jakie jadłam. 

Lemon curd

⦁ 200 gram masła

⦁ 400 gram drobnego cukru

⦁ 10 żółtek

⦁ 8 dużych cytryn

Lemon curd najlepiej przygotować stosując metodę gotowania na parze

W ceramicznej misce trzepaczką ubić żółtka z cukrem. Miskę umieścić na garnku z wodą .Postawić na kuchence i podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając.Dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Ewentualne grudki przetrzeć przez sitko.

Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.

Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Składniki na około 20 sztuk pączków :

⦁ 550 g mąki pszennej plus mąka potrzebna do podsypywania

⦁ 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych

⦁ 200 ml piwa, w temperaturze pokojowej

⦁ 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

⦁ 2 jajka

⦁ 2 żółtka

⦁ 70 drobnego cukru do wypieków

⦁ duża szczypta soli

⦁ 80 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do smażenia:

⦁ olej rzepakowy, smalec lub olej kokosowy, około 1,5 litra

Przesianą mąkę pszenną , wymieszać z suchymi drożdżami( Jeśli robimy ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, który w tym przypadku zrobić z użyciem piwa)

Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać , aż ciasto będzie gładkie i miękkie .Starać się nie dosypywać mąki, choc ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto uformować w kulę. Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po pływie tego czasu wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Rozwałkować na grubość około 1 cm, lekko podsypując mąką, szklanką pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagnieść, rozwałkować i ponownie wycinać kształty. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 25 – 40 minut w zależności od temperatury otoczenia; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po mniej więcej 1,5 minuty z każdej strony. Gorące pączki odkładać na tacę z wyłożoną wcześniej bibułką. Przestudzone nadziewać lemon curd.

Metoda dla maszynistów

Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’. Po skończeniu programu (1,5 h) ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.

 

ENGLISH VERSION 

Homemade donuts with lemon curd filling

Lemon curd

⦁ 200 grams of butter

⦁ 400 grams of caster sugar

⦁ 10 egg yolks

⦁ 8 large unwaxed lemons – juice

Put the lemon juice, the sugar and the butter into a heatproof bowl. Sit the bowl over a pan with gently simmering water, making sure the water is not touching the bottom of the bowl. Stir the mixture every now and again until all of the butter has melted.

Lightly whisk the egg yolks and stir them into the lemon mixture. Whisk until all of the ingredients are well combined, then leave to cook for 30 minutes, stirring every now and again, until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon.

Remove the lemon curd from the heat and set aside to cool, stirring occasionally as it cools. Once cooled, spoon the lemon curd into sterilised jars and seal. Keep in the fridge until ready to use.

Donuts

⦁ 550 g of plain flour (some needed for dusting)

⦁14 g dry yeast

⦁ 200 ml of beer, at room temperature

⦁50 ml of whipping cream 30%

⦁2 eggs

⦁2 egg yolks

⦁70 g caster sugar

⦁a large pinch of salt

⦁80 g of butter, melted and cooled

⦁ vegetable oil for frying

Method

Pour the beer, sugar and yeast into a standing mixer bowl. Let it stand until yeast starts to foam for about 10 minutes. Attach a dough hook to the standing mixer while yeast is activating. In a medium mixing bowl, mix together the flour and the salt. Add flour mixture, butter, eggs and egg yolks to the yeast mixture. Then add whipping cream and beat on medium speed until it comes together and forms a dough. That should take you about 3-5 minutes. Cover the bowl and and allow the dough to rise in a warm place for 1 hour.

Spray a sheet of a baking paper with non-stick cooking spray and set aside. Transfer the dough to a lightly floured work surface and roll out to a 1 cm thickness. Using a donut cutter (you can also use a glass or a biscuit cutter to cut out your doughnuts), cut out the donuts and transfer them on the prepared baking paper and keep them apart. Let them stand in a warm place until they almost double in size; this should take about 25-40 minutes.

Using a deep fat fryer or a saucepan, heat oil to175ºC . Work in batches if you need to and fry the donuts until lightly golden brown, about 1 minute per side. Transfer to a paper towel and let cool for 10 minutes.

Using handle of a wooden spoon, make a hole in each of the doughnuts. Fill the piping bag with the lemon curd .Squeeze enough into each doughnut to fill the hole.