Drugie dania Dania mięsne Dania z wolowiną Uncategorized

Papryki faszerowane chili con carne

Składniki

3 – 6 porcji

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
  • 200 gram młodej fasoli soi
  • około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
  • 3 duże czerwone papryki
  • oliwa

 

oraz:

  • avocado
  • salsa
  • młoda fasola soi

Przygotowanie

  •  Do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni wstawić na blaszce umyte  , osuszone i wydrążone z pestek połówki papryk  . Piec przez 30 minut.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano  .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • Mięso doprawić  sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory  i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • Przykryć i dusić przez około 30  minut  co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną  czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut . Na koniec dorzucić młodą , zieloną fasolę soi
  • Gotować potrawę podlewając stopniowo wrzącym bulionem lub wodą, do powstania gęstego sosu
  • Upieczone papryki napełnić farszem.Ułożyć w formie żaroodpornej .  Zalać całość pomidorami z puszki tak żeby ¾ wysokości papryk była w pomidorach . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec pod przykryciem przez 10 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wierzch papryk posmarować oliwą aby nie był suchy
  • Podawać z dodatkiem salsy , awokado i młodej fasoli soi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P9250491.JPG

P9250479.JPG

 

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_meksykanska/chili_con_carne_w_paprykach/przepis.html