Drugie dania Zupy

Paprykowa zupa z chorizo

Paprykowa zupa z chorizo. Ta zupa powstała na potrzeby czyszczenia lodówki. W garku wyladowałao wszystko, co potrzebowało już zainteresowania i zużycia. W zupie tym sposobem wylądowała papryka, słodkie ziemniaki, podsmazona cebulka, kukurydza, pieczarki i pomidory pelati zakupione w szale robienia zapasów na czas epidemii. Dzieki temu czyszczeniu powstałą całkiem przyjemna i sycąca zupa.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie kiełbasy chorizo (pokrojonej w grubsze plasterki)
  • 1 cebula (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśniete przez praskę)
  • 6 szklanek bulionu z kurczaka
  • 4 szklanki słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 puszka kukurydzy z puszki
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 400 f pomidorów pelati
  • ¾ łyżeczki soli
  • słodka papryka
  • kmin rzymski
  • kurkuma

Sposób wykonania / Instructions:

  • W dużym garnku rozgrzac olej. Dodać chorizo; smażyć aż do zrumienienia, około 8 minut.
  • Dodać cebulę; grzyby, gotować, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie, około 3 minut. Dodać czosnek; gotować około 1 minuty. Dodać bulion, słodkie ziemniaki, paprykę, kukurydzę i pomidory. Przyprawiać do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut.