Śniadanie

Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej

 
Pasta kanapkowa z białej kaszy gryczanej .Już dawno nic mi tak nie smakowało, ja ta pasta na kanapki.  W przepisie, z którego korzystałam pastę nazwano wegetariańskim smalcem. Nie pokusiłabym się o nazwanie tej past smalcem, ale jest przepyszna. Biała kasza gryczana z podsmażaną cebulą, puree z białej fasoli z dodatkiem jabłek. Majeranek świetnie się tu sprawdza. Wszystko świetnie połączone i tworzy naprawdę rewelacyjną pastę na kanapki. 

⦁ 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
⦁ 1 łyżka oleju roślinnego
⦁ sól i czarny pieprz
⦁ kminek mielony
⦁ czubryca

⦁ 1 cebula
⦁ 2 jabłka
⦁ 1/2 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 2 liście laurowe
⦁ 2 ziarna jałowca
⦁ 2 ziela angielskie
⦁ 40 g oleju rzepakowego
⦁ 250 g ugotowanej, białej fasoli
⦁ 1 łyżka sosu sojowego
⦁ 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
⦁ 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
⦁ 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
⦁ sól i czarny pieprz

Ugotowaną białą kaszę gryczaną wymieszać z olejem i przyprawami. Rozłożyć równomiernie na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem.Piec do chrupkości kaszy ok 15 min wtemp. 200.
Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i brązowy cukier cukier. Podsmażyc przez kilka minut.Usunąc ziarna przypraw i liść laurowy.
Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przypraw.Zmiksowac do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokłądnie wymieszać.

 

 

źródło inspiracji

Wegetariański smalec z prażoną kaszą gryczaną