Pasta kanapkowa z fasoli. Sporadycznie u mnie w domu jada się kupne wędliny. Coś jednak jeść trzeba. Dlatego zrobiłam pastę z fasoli, z przepisu znalezionego na jednym z kulinarnych blogów. Jest tak smaczna, że nie raz jeszcze u mnie zagości. Zdrowa i pyszna alternatywa dla wędliny.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 10 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Składniki / Ingredients:
- 3 marchewki umyte szczoteczką pokrojone na większe kawałki
- 3 pietruszki obrane pokrojone na większe kawałki
- 1 por pokrojony w kostkę
- 100 ml oliwy
- 1 seler obrany pokrojony na większe kawałki
- 5 ząbków czosnku bez skórki
- 2 puszki białej fasoli odsączonej z wody
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób wykonania / Instructions:
- Na blaszce ułożyć marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Skropić 50 ml oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 60-70 min. Międzyczasie na pozostałych 50 ml oliwy podsmażyć pora. Warzywa wystudzić i wrzucić do blendera. Dodać fasolę oraz pora z tłuszczem i natkę pietruszki. Zblendować. Doprawić do smaku




źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/pasta-do-chleba-z-fasoli-i-pieczonych-warzyw-korzeniowych.html