Śniadanie

Pasta kanapkowa z fasoli

Pasta kanapkowa z fasoli. Sporadycznie u mnie w domu jada się kupne wędliny. Coś jednak jeść trzeba. Dlatego zrobiłam pastę z fasoli, z przepisu znalezionego na jednym z kulinarnych blogów. Jest tak smaczna, że nie raz jeszcze u mnie zagości. Zdrowa i pyszna alternatywa dla wędliny.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr 10 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 marchewki umyte szczoteczką pokrojone na większe kawałki
  • 3 pietruszki obrane pokrojone na większe kawałki
  • 1 por pokrojony w kostkę
  • 100 ml oliwy
  • 1 seler obrany pokrojony na większe kawałki
  • 5 ząbków czosnku bez skórki
  • 2 puszki białej fasoli odsączonej z wody
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na blaszce ułożyć marchew, pietruszkę, selera i czosnek. Skropić 50 ml oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 60-70 min. Międzyczasie na pozostałych 50 ml oliwy podsmażyć pora. Warzywa wystudzić i wrzucić do blendera. Dodać fasolę oraz pora z tłuszczem i natkę pietruszki. Zblendować. Doprawić do smaku

źródło inspiracji https://www.olgasmile.com/pasta-do-chleba-z-fasoli-i-pieczonych-warzyw-korzeniowych.html