Drugie dania

Makaron z paprykowym pesto

Makaron z paprykowym pesto. Miałam w lodówce domowej roboty pesto z papryki. Ponieważ nie miałam czasu w tym dniu za bardzo stać przy garach, stwierdziłam, że będzie obiad na szybko. I tak powstał makaron z przepysznym paprykowym pesto i krewetkami. Szybko i smacznie. Jeśli nie chce Wam się bawić w robienie samemu pesto , można kupić słoiczek takiego pesto w sklepie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 25 mins
Czas całkowity / Total time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pesto z pieczonej papryki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 120 g orzeszków pini
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • garść startego parmezanu

Na krewetki

  • 250 g dużych krewetek bez pancerzy (obgotowanych lub świeżych)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki oliwy

dodatkowo

  • makaron ugotowany wedlug instrukcji na opakowaniu

Sposób wykonania / Instructions:

Pesto z pieczonej papryki

  • Papryki przekroic na pól. Usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroic na ćwiartki. Posmarować je oliwą i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
  • Zblendować razem paprykę, orzechy, pokrojony na kawałki czosnek, parmezan i oliwę na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem

Na krewetki

  • Na rozgrzaną patelnię z oliwa wrzucić czosnek i krewetki. Smazyc po minucie z każdej strony. Doprawic solą i pieprzem
  • Podawać krewetki z makaronem zmieszanym z paprykowym pesto