Makaron z cukinią i dorszem to taki obiad wymyślony na szybko po przejrzeniu lodówki i braku innych pomysłów na szybki posiłek. Czasem improwizując można wymyślić całkiem przyjemny obiad. Makaron z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem cukinii i oliwek.
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Składniki / Ingredients:
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Na sos
- 250 gr sera pleśniowego
- 125 ml śmietanki 30 %
- pieprz
Dodatkowo
- 1 cukinia pokrojona w cienkie pasy
- garść czarnych oliwek
Sposób wykonania / Instructions:
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.
Na sos
- W małym rondelku rozpuścić śmietankę i ser , uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.
Dodatkowo
- Sos z sera plesniowego połączyć z cukinią i oliwkami. Wymieszać . Podawac z rybą


