Drugie dania Dania rybne

Makaron z cukinią i dorszem

Makaron z cukinią i dorszem to taki obiad wymyślony na szybko po przejrzeniu lodówki i braku innych pomysłów na szybki posiłek. Czasem improwizując można wymyślić całkiem przyjemny obiad. Makaron z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem cukinii i oliwek.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 20 mins
Czas całkowity / Total time: 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • tymianek
  • imbir
  • koperek

Na sos

  • 250 gr sera pleśniowego
  • 125 ml śmietanki 30 %
  • pieprz

Dodatkowo

  • 1 cukinia pokrojona w cienkie pasy
  • garść czarnych oliwek

Sposób wykonania / Instructions:

Na dorsza

  • Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°C. Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 20 minut.

Na sos

  • W małym rondelku rozpuścić śmietankę i ser , uważając żeby nie przypalić. Odstawić do ostygnięcia.

Dodatkowo

  • Sos z sera plesniowego połączyć z cukinią i oliwkami. Wymieszać . Podawac z rybą