Śniadanie

Pasta z łososia pieczonego i wędzonego z twarogiem

Pasta z łososia pieczonego i wędzonego  to kolejny pomysł na paste kanapkową , gdy macie już dość tego co oferują w sklepach. Pasta jest łatwa i szybka do wykonania. Pasta jest tez smaczna i zdrowa. Świetna propozycja na śniadanie. 

Pasta z łososia z twarogiem

⦁ surowy łosoś 200 g
⦁ wędzony łosoś 100 g
⦁ twaróg półtłusty 100 g
⦁ limonka 1 sztuka
⦁ szalotka 1 szt.
⦁ śmietana 30 % 1 łyżka
⦁ szczypiorek 1/2 pęczka

⦁ papryka wędzona
⦁ koperek suszony
⦁ kminek mielony
⦁ sól morska
⦁ pieprz czarny mielony

Surowego łososia włożyć do naczynia żaroodpornego. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z 1 limonki i wędzoną papryką. Piec w piekarniku przez ok. 10 minut w temperaturze 180˚C.Do miski przełożyć twaróg półtłusty. Ugnieść go widelcem. Dodać posiekaną w drobną kosteczkę szalotkę. Doprawić do smaku suszonym koperkiem i kminkiem. Dokładnie wymieszać. Wędzonego łososia pokroić w drobną kostkę i dodać do miski, doprawić solą. Z upieczonego łososia sciągnąć skórę. Rozdrobnić widelcem. Dodać do pasty. Następnie dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać .