Śniadanie Uncategorized

Pasta z pieczonego łososia

 

Była pasta z wędzonej makreli i paprykarz z ryby. Teraz czas na kolejną pastę rybną. Pasta z pieczonego łososia. Smacznie i zdrowo. Dobra nie tylko na kanapkę. Przetestowałam też z plackami ziemniaczanymi. Było równe smacznie. 

 

⦁ 250 g filetu łososia
⦁ 1 łyżka jasnego sosu sojowego
⦁ 1 i 1/2 łyżeczki płynnego miodu
⦁ 1 łyżka soku z cytryny

Do małego naczynia żaroodpornego wlać sos sojowy, miód i sok z cytryny. Wymieszać i włożyć w to łososia skórką do góry. W piekarniku nagrzanym do 190 stopni C umieścić zamarynowanego łososia i piec przez 17 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć skórkę i szarą część mięsa pod spodem. Mięso rozdrobnić widelcem i usunąć ości. Ostudzić.
Dodatkowo

⦁ 4 ugotowane jaja
⦁ 2 łyżki cebuli pokrojonej w małą kosteczkę i sparzonej na sitku
⦁ po 1/2 łyżeczki soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (łagodnej)
⦁ 3 łyżki śmietany kremowej 36% (schłodzonej)
⦁ garść świeżej pietruszki

Łososia wraz z sosem z naczynia włożyć do miski, dodać cebulę, jajka i chwilę pognieść widelcem tak aby łosoś się rozdrobnił i składniki się pomieszały. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz czerwoną paprykę w proszku. Pod koniec dodać śmietanę i pokrojona drobno pietruszkę.

P1012976.JPG

P1012984.JPG