Śniadanie Uncategorized

Pasta z tuńczyka i awokado na ciemnym pieczywie -Pasta with tuna and avocado (English version below )

Jakiś czas temu robiłam awokado nadziewane tuńczykiem. Tak mi się spodobało to nadzienie , że stwierdziłam , że świetnie się nada na kanapki . Nie pamiętam kiedy u nas w domu jedliśmy sklepową wędlinę . Będę w miarę możliwości tak planować nasze posiłki . żeby w naszym jadłospisie pojawiało się coraz więcej warzyw , ryb i jak najmniej przetworzonych produktów . Tą pastę na kanapki polecam z czystym sumieniem .

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka
  • ¼ szklanki pokrojonej  w kostkę czerwonej papryki
  • 1 łyżka posiekanego drobno  jalapeno
  • ¼ filiżanki z grubsza posiekanych liści kolendry
  • Kilka pokrojonych na pól zielonych oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę  . Miejsce po pestce poszerzyć , wyciągając część miąższu łyżeczką. Miąższ przełożyć do miski . Rozdrobnić widelcem . Dodać tuńczyka z puszki , posiekaną czerwoną paprykę i jalapeno . Dorzucić poszatkowaną kolendrę i oliwki . Wlać sok z limonki. Wymieszać wszystko razem .  Doprawić solą i pieprzem. Pasta jest już gotowa do posmarowania  chleba .
ENGLISH VERSION
Some time ago I did avocado stuffed with tuna.  I liked the avocado and tuna filling that much, I wanted to try with bread. I do not remember when in our house we ate ham from shop
Tuna and avocado  spread

Some time ago I did avocado stuffed with tuna.  I liked the avocado and tuna filling that much, I wanted to try with bread. I do not remember when in our house we ate ham from shop
Ingredients

  • 1 avocado
    • 1 can of tuna
    • ¼ cup diced red pepper
    • 1 tablespoon finely chopped jalapeno
    • ¼ cup roughly chopped coriander leaves
    • Several sliced green olives
    • 1 tablespoon lime juice
    • salt and pepper to taste

Preparation method
Cut the avocados in half, remove the stone. Scoop out some of the avocado from the pitted area to widen the “bowl” area. Place flesh into a bowl. Crush with a fork. Add canned tuna, chopped red pepper and jalapeno. Throw shredded coriander and olives. Pour lime juice. Mix everything together. Season with salt and pepper. Pasta is ready to spread on a bread
P1014199-2.jpg
P1014206-2.jpg
P1014209-2.jpg