Śniadanie Uncategorized

Pasta ze słonecznika z pomidorami i pastą tagine

 

 

⦁ 150 g pestek słonecznika łuskanych
⦁ 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
⦁  2 cebule
⦁  1 łyżka brązowego cukru
⦁  1 łyżka soku z kiszonej cytryny
⦁ 1 łyzka pasty tagine
⦁  2 ząbki czosnku
⦁ 1 łyżeczka soli
Pestki  ze słonecznika wypłukać na sicie. Zalać przegotowaną zimną wodą i odstawić na kilka godzin, aby napęczniały. Odlać wodę. Dobrze odcisnąć ziarna. Cebulę obrać. Pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto.
Do malaksera włożyć suszone pomidory, cebulę i wlać połowę oleju ze słoika. Dodać brązowy  cukier i obrane ząbki czosnku. Dodać pastę tagine. Zmiksować na gładką masę. Dodać  pestki ze słonecznika. Miksować do czasu, aż masa stanie się gładka.

P1018247.JPG

P1018252.JPG

P1018259.JPG

źródło inspiracji

Pasta ze słonecznika z pomidorami