Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką. Ciasto które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika 😉 Pyszne. Owocowe. Wilgotne z chrupiącą kruszonką z moich ulubionych orzechów pekan. Świetne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.
Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Składniki / Ingredients:
Na ciasto
- 3 jajka
- 250 gramów cukru
- 250 ml kwasnej śmietany
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
- 4 gruszki (przekrojone na pół, usuniete gniazda nasienne)
Na kruszonkę
- 75 g mąki pszennej
- 75 g orzechów pekan (rozdrobnionych tłuczkiem)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 60 g masła (roztopionego)
Sposób wykonania / Instructions:
Na ciasto
- W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
- Gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
- Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć gruszki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać orzechową kruszonką.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Na kruszonkę
- W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Mokrą masę połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam tutaj
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-jablkami-i-orzechowa-kruszonka