Ciasta

Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką

Ciasto z gruszkami i orzechową kruszonką. Ciasto które robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej znika 😉 Pyszne. Owocowe. Wilgotne z chrupiącą kruszonką z moich ulubionych orzechów pekan. Świetne do kawy i na spotkanie z przyjaciółmi.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 3 jajka
  • 250 gramów cukru
  • 250 ml kwasnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (w zastępstwie można użyć budyniu)
  • 4 gruszki (przekrojone na pół, usuniete gniazda nasienne)

Na kruszonkę

  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g orzechów pekan (rozdrobnionych tłuczkiem)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 60 g masła (roztopionego)

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • W misce na puszysta masę ubić całe jajka z cukrem. Dodać śmietanę i olej. Ubijac mikserem aż składniki się połączą. Na kilka razy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • Gruszki wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  • Do tortownicy o średnicy ok 24 cm, wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć gruszki i lekko wcisnąć w ciasto. Posypać orzechową kruszonką.Piec około 45- 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Na kruszonkę

  • W miseczce umieścić mąkę, orzechy, cukier i sól. Wlac rozpuszczone masło. Mokrą masę połaczyć z sypkimi składnikami do powstania kruszonki

Pomysł na orzechową kruszonkę znalazłam tutaj
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-jablkami-i-orzechowa-kruszonka