Drugie dania

Kasza z piersią i sosem śliwkowo sojowym

Kasza z piersią i sosem śliwkowo sojowym. Pierś z kury marynowana w powidłach śliwkowych, miodzie, occie i sosie sojowym. Sos nastepnie wykorzystany przy podsmażaniu kaszy z warzywami. Bardzo aromatyczne i kolorowe danie.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 3 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kurczaka

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Na kaszę

  • 1 papryka żółta pokrojona w paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 szkl poszatkowanej kapusty włoskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g kaszy pęczak

Sposób wykonania / Instructions:

Na kurczaka

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. Odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą

Na kaszę

  • Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedzić i wsypać do miski.Na dużą patelnię lub do szerokiego woka wlać 2 łyżki oliwy. Dodać warzywa i smażyc przez kilka minut do miękkości. Następnie dodać kaszę i sos z pieczenia piersi z kurczaka. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście sekund