Drugie dania

Kasza pęczak z kiełbasą krakowską

Kasza pęczak z kiełbasą krakowską.Pyszna i sycąca sałatka, w której główną rolę gra kasza pęczak. Kasza połączona z kiełbasą, ugotowanym bobem, oliwkami, żurawiną orzechami pekan i pomidorkami. Całość skropiona dressingiem musztardowo miodowym

⦁ 200 gram ugotowanej kaszy pęczak
⦁ 200 gram kiełbasy krakowskiej pokrojonej w plastry
⦁ 1 cebula pokrojona w kostkę
⦁ 100 gram ugotowanego bobu
⦁ garśc oliwek
⦁ garśc suszonej zurowiny
⦁ garsc swiezej posztakowanej pietruszki
⦁ garśc pokruszonych orzechow pekan
⦁ 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pol i podmsazonych na patelni

Sos
⦁ musztarda 2 łyżeczki
⦁ oliwa 1 lyzeczka
⦁ miod 1 lyzeczka
⦁ sok z cytryny
⦁ sol
⦁ pieprz

Patelnię rozgrzac, wlac 50 ml oliwy, dodac cebulę, suchą krakowską, podsmażyc. Chwile wystudzic. Dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. Doprawic sola i pieprzem. Polac sosem musztardowo miodowym.

Podawać według uznania. U mnie roladka z kurczaka z poprzedniego dnia. Niemniej niekoniecznie musi być dodatkowo mięso. Sama sałatka z kaszy jest wystarczająco pyszna i syta.