Drugie dania Dania mięsne

Kaszotto z piersią z kurczaka

Kaszotto z piersią z kurczaka.Propozycja na smaczny obiad z dodatkiem kaszy. Kaszotto z orzechami laskowymi i zielonym groszkiem to świetny pomysł na kaszę. Całość podawana z piersią z kurczaka  i pyszna sałatką z fasoli szparagowej i truskawek. Smak sałatki podkreśla sos na bazie octu balsamicznego i oliwy. 

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na kaszotto

  • 75 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku przecinięte przez praskę
  • 250 gr kaszy pęczak
  • 400 gram mrożonego groszku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 cytryna

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego

Sałatka

  • 100 gr zielonej fasoli szparagowej ugotowanej
  • 100 gram groszku cukrowego ugotowany
  • garść czarnych oliwek
  • sałata
  • garść truskawek
  • feta

Na sos do sałatki

  • oliwa
  • musztarda
  • ocet basamiczny
  • sol
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania / Instructions:

Na kaszoto

  • Orzechy laskowe umieścić w woreczku foliowym i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie umieścić je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć przez kilka minut do zezłocenia. Uważać żeby nie przypalić. Odstawić na bok.
  • W osobnym garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę ( około 10 min ). Dodać sól i czosnek. Ściągnąć z ognia.
  • Kaszę pęczak wypłukać i ugotować według instrukcji na opakowaniu. W czasie kiedy gotuje się kasza na gazie umieścić ponownie cebulę. Dodać do niej 200 gr mrożonego groszku i 400 ml gorącego bulionu. Zagotować i gotować razem około 2 minut. Całość zblendować.
  • Pod koniec gotowania kaszy dodać do niej pozostałe 200 gr mrożonego groszku. Gotować razem jeszcze przez kilka minut. W razie konieczności odcedzić z wody. Połączyć kasze gotowaną z groszkiem razem z przygotowanym wcześniej puree z groszku i cebuli. Przyprawić do smaku. Podawać z wyciśniętym sokiem z cytryny i orzechami laskowymi.

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

  • Piersi z kurczaka umyć , osuszyć. Doprawić przyprawami . Natrzeć oliwą i sosem sojowym . Odstawić do zamarynowania na około 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 C . W naczyniu żaroodpornym umieścić filety razem z marynatą i piec około 25 min , międzyczasie przewracając na drugą stronę.

Sałatka

  • Warzywa połączyć z sałatą, oliwkami, truskawkami.

Na sos do sałatki

  • Składniki dobrze wymieszać i polac nimi warzywa.