Śniadanie Drugie dania

Pasta z papryki

Pasta z papryki. Jakiś czas temu robiłam pesto z papryki. Z dodatkiem parmezanu i orzeszków pini. Było pysznie. Tak pysznie, że postanowiłam zrobić kolejną pastę z papryki. Papryka duszona na małym ogniu z czosnkiem i przyprawami. Intensywny smak i piękny kolor. Polecam ze świeżym chlebem.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pasta z papryki

  • 6 – 9 papryk mix kolorów (czerwona, pomaranczowa, żółta)
  • 3 ząbki czosnku przeciśnietego przez praskę
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Paprykę umyć i dokładnie osuszyć. W duzym garnku na gorący olej wrzucic paprykę i smażyć do zrumienienia. Dodac czosnek. Zmiejszyc ogien i dusic pod przykrywką przez ok 45 min. Dodac sól, pieprz, słodka paprykę. Dusić cały czas na małym ogniu, systematycznie mieszając do uzyskania gestej pasty.