Roladki z mięsa mielonego z papryką. Pyszne , soczyste roladki nadziewane papryką, podane z ziemniaczanym puree i surówką z czerwonej kapusty. Roladki zawdzięczają swoją soczystość obsmażeniu na patelni i pieczeniu w piekarniku.
Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 20 mins
Czas gotowania / Cook time: 40 mins
Składniki / Ingredients:
Na roladki mielone
- 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 1/4 szklanki zimnego bulionu
- 2 łyżki pasty tagine niekoniecznie. w zastępstwie można użyć koncentratu pomidorowego
- mąka do obtoczenia
- do podsmażenia smalec, masło klarowane lub olej
dodatkowo
- 2 papryki bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
- 2 łyżki masła
Na sos pomidorowy
- 500 g świeżych, dojrzałych winnych pomidorów obranych ze skórki
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy
- po szczypcie soli, pieprzu oraz cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób wykonania / Instructions:
Na kotlety mielone
- Na rozgrzanym maśle podsmażyć paprykę. Następnie przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Zdjąć z patelni.
- Na osobnej patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
- Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
- W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- Uformować płaskie placki, na nich ułożyć paprykę, zwinąć w roladki i obtoczyć w mące. Kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycii wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 30 minut. Podawać z sosem pomidorowym
Na sos pomidorowy
- Pomidory zalać wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Pokroić na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i smażyć razem około 1 minuty. Dorzucić pomidory i przyprawić do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok 20 min aż wyparuje woda i sos zgęstnieje. Na koniec dodać śmietanę i zblendować na gładką masę



