Dania bezmięsne Uncategorized Wegetariańskie

Perski Pilaf- Persian Pilaf ( English version below )

P1012481.JPG

To już kolejny przepis wykorzystany z magazynu Wegetarian Christmas  . Jestem totalnie oczarowana przepisami . Danie nie dość , że pięknie się prezentuje to naprawdę jest pyszne . Danie bezmięsne .Przez dodatek przypraw i różnorodność warzyw aromatyczne i pełne smaku

Na pilaf

  • 200g obranej i pokrojonej na kawałki 1-2cm marchewki
  • 200g obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
  • 200g obranego i pokrojonego w kostkę pasternaku
  • 3 łyżki oliwy, plus do smarowania
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki nasion kminku
  • 225g ryż arborio
  • 550-600ml bulionu warzywnego
  • 100 g pokrojonych  w kostkę suszonych moreli
  • 400g odsączonej z puszki ciecierzycy
  • 150g łuskanych pistacji
  • 2 duże roztrzepane widelcem jajka
  • garść liści kolendryNa pieczone czerwone warzywa
  • 500g małych marchewek
  • 500g ugotowanych buraków
  • 250 gram czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 3 łyżki sosu malinowego
  • skórka i sok  z pomarańczy
  • 150g nasion granatu

 

Nagrzać  piekarnik do 180C. Wrzucić na blachę marchew , słodkie ziemniaki i pasternak . Skropić oliwą. Piec w piekarniku na złoty kolor  – około 20-25 minut.
Międzyczasie  na patelni , na łyżce oleju podsmażyć cebulę.Dusić do miękkości . Wymieszać z szafranem , dodać ryż i wymieszać na patelni . Wlać bulion .  Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować ryż na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez 25 minut lub aż ryż zmięknie i wchłonie cały płyn  . Dodać cynamon, kolendrę i kminek, plus posiekane morele .Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia .Dodać  upieczone warzywa i odsączoną ciecierzycę . Z grubsza posiekać pistacje.  Całość przełożyć do miski i dodać lekko ubite jajka  z solą i pieprzem. Wymieszać.Tak przygotowaną masę rozdzielić pomiędzy keksówki . Schłodzić w lodówce przed pieczeniem ( ja ominęłam ten krok i nic się nie stało)

 

Przed wstawieniem keksówek do piekarnika przygotować warzywa , które podawać razem z pilafem z keksówek  . Marchewki umyć szczoteczką . Wcześniej ugotowane buraki pokroić w kostkę lub paski . Pokroić czerwoną cebulę w paski . Przyprawić przyprawami . Skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec do momentu aż marchewki będą miękkie . W trakcie pieczenia dodać sos malinowy i sok  z pomarańczy .Na koniec dodać nasiona granatu  .

Keksówki z ryżem i warzywami piec w piekarniku , w temperaturze ok 180 C przez około 45 min .Podawać z czerwonymi warzywami

 

ENGLISH VERSION

  • 200g carrots, peeled and cut into 1-2cm chunks
  • 200g sweet potatoes, peeled and diced like the carrots
  • 200g parsnips, peeled and diced like the carrots too
  • 3 tbsp olive oil, plus extra for greasing
  • 1 red onion, finely chopped
  • pinch of saffron
  • 1 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp ground cumin
  • 1 tsp ground coriander
  • 2 tsp cumin seeds
  • 225g paella rice
  • 550-600ml vegetable stock
  • 100g dried apricots, diced
  • 400g can chickpeas, drained – optional (good for bulking the mixture if you want to feed another mouth)
  • 150g shelled pistachios
  • 2 large eggs, beaten with a fork
  • handful coriander leaves
  • 500g tub Greek yogurt, to serve
  • couscous

For the pomegranate roots

  • 500g chantenay carrots, scrubbed
  • 500g baby beetroots
  • 250-300g small shallots, peeled and halved
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tbsp cumin seeds
  • 3 tbsp pomegranate molasses
  • zest and juice 1orange
  • 150g pomegranate seeds

 

Heat oven to 180C/160C fan/gas 4. Toss the carrot chunks, sweet potato and parsnip with 2 tbsp of the oil on a baking sheet. Roast in the oven until golden and tender – about 20-25 mins.

Meanwhile put the last tbsp of oil in a deep frying or sauté pan with the onion, and cook gently for around 8-10 mins to soften. Stir in the saffron and rice, then stir in the stock. Bring to the boil, then reduce the heat so the rice is gently simmering and cook, stirring occasionally for 25 mins or until the rice is tender and stock just absorbed – like a paella. Stir in the cinnamon, coriander and both types of cumin, plus the chopped apricots and take off the heat. Leave to cool with the roasted veg while you get the rest of the ingredients and tins ready.

Roughly chop the pistachios. Grease 8 small loaf tins with a little oil, then cut long strips of baking parchment to line the base and ends of each tin – with overhangs to help you lift out the loaves when they’re done.

Scrape the cooled rice into a big mixing bowl and stir through the beaten eggs with salt and pepper. Scatter over chickpeas if using, plus the roasted veg and 100g of the pistachios and fold through. Divide the mixture between the loaf tins, and use your hands to neatly round the tops. The loaves can be chilled for up to 2 days before baking now.

An hour before you want to serve, heat the oven to 200C/180C fan/gas 6. For the roasted pomegranate roots, mix the carrots, beetroot, shallots and oil in a big roasting tin with some seasoning. Roast on the top shelf for 15 mins, with an empty tray heating on the bottom shelf

Stir the cumin seeds, pomegranate molasses, orange juice and zest through the veg and put back on the top shelf. Sit the Persian rice loaves on the preheated tray, and bake for another 30 mins together. Finally, stir the pomegranate seeds through the veg, and swap the shelves – so the loaves sit on the top, for a last 5 mins of cooking
P1012490.JPG

 

P1012493.JPG

P1012513.JPG

źródło inspiracji

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/persian-pilaf-roasted-root-loaves