Drugie dania Dania mięsne

Pieczarki faszerowane porem i fetą z polędwicą wieprzową

Pieczarki faszerowane porem i fetą z polędwicą wieprzową to pyszny pomysł na obiad. Polędwica zamarynowana w sosie sojowym i musztardzie. Do tego pieczarki nadziewane porem i fetą. Całość podana z kremowym sosem z porów z dodatkiem wina. Mnie bardzo zasmakowało połączenie duszonego pora z fetą . To połączenie chętnie wykorzystam jeszcze przy innej okazji. 

Na polędwicę:

⦁ 1 polędwiczka wieprzowa o wadze około 500 g
⦁ 1 łyżka sosu sojowego
⦁ 1 łyżeczka musztardy
⦁ 2 łyżeczki grubo zmielonego lub rozgniecionego w moździerzu kolorowego pieprzu
⦁ 2 łyżeczki oliwy
⦁ pokruszone pistacje

Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Polędwicę nasmarować sosem sojowym i musztardą, doprawić szczyptą soli morskiej, następnie posmarować oliwą, obtoczyć w pieprzu. Roladkę posmarować oliwą lub olejem. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor z każdej strony (około 7-8 minut obsmażania). Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 16 minut. Wyjąć mięso, przełożyć na półmisek, zostawić na około 10 minut aby mięso odpoczęło — w tym czasie nie kroić). Polędwicę przed podaniem obtoczyć w pokruszonych pistacjach.

Na sos porowy

⦁ 1/2  szklanki  białego wina
⦁ 2 pory
⦁ 250 ml śmietanki 30 %
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ czosnek granulowany
⦁ tymianek
⦁ majeranek

Na patelni rozgrzać olej. Na nim zeszklić pokrojone w plastry pory. Przyprawić do smaku. Dolać wina. Dusić razem przez około 15 minut. Pod konie duszenia dodać śmietankę. Całość zblendować do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji.

Na nadziewane pieczarki :
⦁ 6 dużych pieczarek białych lub brązowych
⦁ 1 łyżka oliwy
⦁ 125g sera feta solonego
⦁ jasna część pora
⦁ 1 łyżeczka masła
⦁ pieprz
⦁ 1 łyżka natki pietruszki

Pieczarki oczyścić, wyciąć nóżki. Kapelusze podsmażyć z obu stron na łyżce oliwy.
Pora drobno pokroić, osolić, zeszklić na maśle. Dusić do miękkości pod przykryciem. Wymieszać z natką pietruszki, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Ostudzić i dokładnie połączyć z serem feta.
Farszem wypełnić kapelusze grzybów. Każdą pieczarkę układać na aluminiowej folii spożywczej, podwinąć brzegi folii i ścisnąć lekko u góry, tworząc zgrabną paczuszkę. Ułożyć na grillu nagrzanym do 175 st. C i piec około 10 minut.