Śniadanie Uncategorized

Pieczarki marynowane w miso podawane na bułce, z serem pleśniowym i jajkiem marynowanym w burakach

 

Nigdy wcześniej nie robiłam niczego z pasta miso. Znalazłam ten przepis na jednej z angielskich stron i zrobiłam jako eksperyment . Pieczarki są bardzo aromatyczne a ja już wiem, ze wykorzystam ta pastę tez przy marynowaniu mięsa 

SKŁADNIKI

  • 4 duze pieczarki portobelo

Na marynate:

  • 1 lyzka pasty miso

miso

  • 1 łyżeczka sosu tamari lub sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki

Dodatkowo

  • ser plesniowy opcjonalnie
  • jajka marynowane w burakach 2 sztuki

Przepis na jajka w linku poniżej

Sałatka ze szpinakiem, awokado, mandarynką i jajkiem marynowanym w burakach

  • swieza pietruszka

Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C . Delikatnie wyczyścić grzyby używając papieru kuchennego , usunac trzonek grzyba.

Wymieszac  składniki marynaty, aż będą gładkie i błyszczące.

Grzyby zanurzyc w marynacie a następnie odstawić, aby wchłonela plyn  przez co najmniej 30 minut. Zostawic mala ilosc marynaty do smarowania pieczarek w trakcie pieczenia

Umieścić grzyby na blasze do pieczenia i piec przez 40 minut, polewajac pieczarki pozostala marynata

Podawać grzyby w bułce, posypane odrobina sera pleśniowego , udekorowane jajkiem marynowanym w burakach i świeża pietruszka

 

P1015210.jpg

2.jpg

Źródło inspiracji

http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/recipes/miso-marinated-mushrooms/