Drugie dania

Pieczarki w maślanym sosie ( Tuscan butter mushrooms)

Pieczarki w maślanym sosie ( Tuscan butter mushrooms). Nie skłamię, jeśli napiszę, że to były najsmaczniej podane pieczarki jakie jadłam do tej pory. Maślany, kremowy sos z dodatkiem szpinaku, pomidorków koktajlowych, koncentratu pomidorowego i słodkiej śmietanki. Ja podałam z makaronem parpadele, ale równie smaczne są ze świeżą pajdą chleba. Dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g brązowych (małych pieczarek)
  • 200 f dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • tarty parmezan opcjonalnie
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta czerwonej papryki
  • 200 g szpinaku

Sposób wykonania / Instructions:

  • Na dużej patelni rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodac czosnek i koncentrat pomidorowy i gotować przez 1 minutę. Dodać grzyby i podsmażyć z każdej strony. Nasteonie dodac pomidory aż zaczną pękać ok 5 minut.
  • Dodać śmietanę i parmezan, doprawić solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki, a następnie zagotować. Dodać szpinak i gotować, aż sos zgęstnieje, a szpinak zwiędnie, 5 minut.
  • Podawać według uznania. Ja podałam z makaronem parpadele