Śniadanie Drugie dania

Pieczeń z cukinii

Pieczeń z cukinii.Wszyscy mają, mam i ja 😉 Internet i grupy kulinarne oszalały na punkcie tego wynalazku. Niektórzy mówią na to pasztet. Toczą się zajadłe spory jak nazwać ten dodatek do chleba. Mnie tam, te wojny bawią, no ale jak ktoś lubi 😉 Jak zwał, tak zwał. Dla mnie najważniejsze, że jest smaczne. Zapiekana tarta cukinia z dodatkiem marchewki, cebuli i kaszy manny. Fajnie wygląda i przyjemnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smaczna alternatywa dla tych, co są z mięsem na bakier.

Ilość porcji / Servings – 8
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 700 gr startej na tarce jarzynowej cukinii
  • 3 małe marchewki starte na tarce jarzynowej
  • 2 średnie cebule pokrojone w kostkę i podsmażone
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3/4 szkl kaszy manny
  • 1/3 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 1 pęczek posiekanego koperku lub pietruszki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania / Instructions:

  • Startą do miski cukinię posypać solą i odstawić na kwadrans, żeby puściła soki. Po upływie tego czasu, dobrze odcisnąć z nadmiaru płynu. Odciśniętą cukinię połączyć ze startą marchewką i podsmażoną cebulką. Dodać czosnek. Następnie dodać olej, jajka i kaszę mannę.Doprawić i dodać posiekany koperek bądź pietruszkę. Wymieszać i przełożyć do keksówki (25 cm x12 cm ). Ja mam silikonową więc nie wykładałam jej papierem. Metalową lepiej wyłożyć. Piec w 180 stopniach przez godzinę. Przed wyjęciem z formy całkowicie wystudzić. Zimną pokroić w plastry.