Kolejna ciekawa propozycja na piers z kury . Uważam, ze sałatka z batatów świetnie się tutaj komponuje z kurczakiem . I te kolory na talerzu.
Na kurczaka z awokado i szparagami
- 3 łyżki oliwy
- 2 czerwone cebule
- 4 piersi z kury ze skora
- Szczypta płatków chilii
- 250 g szparagów
- 2 dojrzale awokado
- 1 limonka
Dodatkowo opcjonalnie
- Szynka parmeńska
Nagrzać piekarnik do 200 ° C.
Na patelni, na łyżce oleju zeszklić cebule pokrojona w talarki.
Piers z kurczaka obsmażyć na średnim ogniu, aż skóra będzie złocista . ( Ja nie mogłam znaleźć samej piersi z kurczaka ze skora dlatego piersi z kury owinęłam w plastry szynki parmeńskiej ) Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli .
W naczyniu żaroodpornym umieścić podsmażone piersi z kury. Dodać cebule, tłuszcz z patelni po smażeniu piersi, szparagi . Na wierzchu położyć awokado ze skora ( bez pestki ) pokrojone w ćwiartki. Dodać limonkę pokrojona w ćwiartki . Doprawić do smaku
Piec w piekarniku przez ok 25 min
Podawać z sałatką z batatów
Sałatka z batatów
- Batat 1 sztuka
- Kukurydza puszka 100 gram
- Czerwona fasola puszka 100 gram
- Zielona fasola soi 100 gram
- Groszek konserwowy 100 gram
- Szczypior
- Papryka czerwona 1 sztuka
- Papryka zolta 1 sztuka
- Majonez 1 lyzka
- Musztarda ½ lyzeczki
- Sok z cytryny 2 lyzeczki
- Oliwa 1 lyzka
- Miod 1 lyzeczka
- Sol
- Pieprz
Słodkiego ziemniaka obrać ze skory i pokroić w kostkę. Wyłożyć na blachę posmarowane oliwa i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Międzyczasie z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przestudzonego ziemniaka połączyć z paprykami , kukurydza, czerwona fasola , groszkiem , zielona fasola soi i posiekanym szczypiorem