Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pieczona pierś z kurczaka z awokado I szparagami podawana z sałatką z batatów

Kolejna ciekawa propozycja na piers z kury . Uważam, ze sałatka z batatów świetnie się tutaj komponuje z kurczakiem . I te kolory na talerzu.

 

Na kurczaka z awokado i szparagami

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 piersi z kury ze skora
  • Szczypta płatków chilii
  • 250 g szparagów
  • 2 dojrzale awokado
  • 1 limonka

Dodatkowo opcjonalnie

  • Szynka parmeńska

Nagrzać piekarnik do 200 ° C.

Na patelni, na łyżce oleju zeszklić cebule pokrojona w talarki.

Piers z kurczaka obsmażyć na średnim ogniu, aż skóra będzie złocista . ( Ja nie mogłam znaleźć samej piersi z kurczaka ze skora  dlatego piersi z kury owinęłam w plastry szynki parmeńskiej ) Zdjąć  z ognia, doprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli .

W naczyniu żaroodpornym umieścić podsmażone piersi z kury. Dodać cebule, tłuszcz z patelni po smażeniu piersi, szparagi . Na wierzchu położyć awokado ze skora ( bez pestki ) pokrojone w ćwiartki. Dodać limonkę pokrojona w ćwiartki . Doprawić do smaku

Piec w piekarniku przez ok 25 min

Podawać z sałatką z batatów

Sałatka z batatów

  • Batat 1 sztuka
  • Kukurydza puszka 100 gram
  • Czerwona fasola puszka 100 gram
  • Zielona fasola soi 100 gram
  • Groszek konserwowy 100 gram
  • Szczypior
  • Papryka czerwona 1 sztuka
  • Papryka zolta 1 sztuka
  • Majonez 1 lyzka
  • Musztarda ½ lyzeczki
  • Sok z cytryny 2 lyzeczki
  • Oliwa 1 lyzka
  • Miod 1 lyzeczka
  • Sol
  • Pieprz

Słodkiego ziemniaka obrać ze skory i pokroić w kostkę. Wyłożyć na blachę posmarowane oliwa i piec  do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Międzyczasie z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przestudzonego ziemniaka połączyć z paprykami , kukurydza, czerwona fasola , groszkiem , zielona fasola soi i posiekanym szczypiorem

2.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA