Drugie dania Uncategorized

Pieczona pierś z kury z zielonym groszkiem i marchewką w sosie curry

Składniki dla dwóch osób

  • 2 piersi z kury
  • Oliwa
  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Kolendra
  • Kurkuma
  • Majeranek
  • Imbir
  • Gorczyca biała
  • Kminek

Groszek z marchewką w sosie curry

  • Cebula biała 1sztuka
  • Marchewka 2 sztuki
  • Papryka ostra 1/2sztuki
  • Masło 10 g
  • Mleko kokosowe gęste 200 ml
  • Groszek mrożony 400 g

Wykonanie
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni.
Piersi myjemy, osuszamy, oprószamy solą i przyprawami, polewamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
W trakcie pieczenia można obrócić mięso na drugą stronę.

Pokrojoną w drobną kostkę białą cebulę podsmażamy na oleju. Wrzucamy plastry marchewki oraz papryki i smażymy, aż marchew będzie miękka. Następnie dodajemy odrobinę masła i curry. Na koniec wlewamy mleko kokosowe, dodajemy groszek, sól i czarny pieprz.
Upieczona pierś z kury podajemy na sałatce z groszku i marchewki.
Można podawać z ugotowanym ryżem

Kurczak z groszkiem i marchewka w sosie curry 4 (2)