Drugie dania Pierś z kury Uncategorized

Pieczone filety z kurczaka z karmelizowanymi śliwkami podawane z koperkową kaszą pęczak i surówką z ogórka, awokado , oliwek i fig

Pierś z kurczaka potrafi być czasem nudna . Ale nie w towarzystwie karmelizowanych śliwek z dodatkiem miodu , balsamicznego octu i szczypty ostrej papryki . Wielkim atutem jest również sałatka z figami .

Składniki

2 porcje

  • 2 pojedyncze filety  z kurczaka
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, sok z cytryny, z pomarańczy

Śliwki

  • 200 g śliwek (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki brązowego  cukru
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego

Kasza pęczak z koperkiem

  • 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła

Surówka

  • 1/2   zielonego ogórka
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • Kilka sztuk oliwek
  • 3 dojrzałe figi
  • Szczypiorek

Sos do surówki

  • 3 łyżki octu winogronowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub roślinnego jeśli nie mamy)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli

 

Przygotowanie

  • Filety  doprawić solą, pieprzem, słodką papryką,kurkumą i  listkami rozmarynu, wymieszać z oliwą, odłożyć.Tak przygotowane filety wstawić do piekarnika nagryanego do 180 C i piec ok 25 min . Gotowe filety pokroić na plastry

 

  • Śliwki umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki. Owoce włożyć do miseczki, dodać cukier, chili w proszku, odłożyć.

Na patelnię wrzucić śliwki i smażyć przez minutę. Śliwki przemieszać, polać miodem wymieszanym z octem balsamicznym, chwilę posmażyć .

 

  • Kaszę wsypać do garnka, dodać bulion lub wodę, doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu przez 20 minut, aż kasza wchłonie większość płynu, następnie zostawić pod przykryciem jeszcze na ok. 10 minut. Otworzyć garnek, dodać posiekany koperek, łyżkę masła  i wymieszać.
  • Ogórka umyć, obrać, pokroić na grubsze plasterki .  Dodać obrane, pokrojone na kawałeczki awokado , oliwki pokrojone w plasterki  i figi pokrojone na ćwiartki  . Polać sosem do surówki

 

Plastry kurczaka podawać z kaszą , karmelizowanymi śliwkami i surówką

 

 

P9100036.JPG

P9100037.JPG

P9100042.JPG

Źródło inspiracji

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/sliwki/kurczak_ze_sliwkami/przepis.html