Drugie dania Uncategorized

Pieczone marchewki z zieloną fasolą soi i pastą tahini( sezamowa pasta ) podane z białym ryżem i krewetkami – Roasted carrots with tahini served with white rice and prawns ( English version below )

Na krewetki 

  • Krewetki 200 gram
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 40 g masła
  • sól morska do smaku
  • papryczka chili

 

Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę (z kranu) i rozmrozić (około 15 minut). Obrać z pancerzy i oderwać głowę (jeśli kupiliśmy krewetki całe, które nie były jeszcze obierane). Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia.  Ogonki krewetek pozostawić. Opłukać i dokładnie osuszyć.Jeśli kupione krewetki były już oczyszczone wystarczy je tylko opłukać i dokładnie osuszyć .

Posiekać czosnek . Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć czosnek i smażyć przez pół minuty. Dodać krewetki i  chilii  , smażyć przez minutę z jednej strony.

Krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę.

Na marchewki

  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryka
  • 250 gram marchwi
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 100 gram młodej , zielonej fasoli soi

Sos tahini

2 łyżki tahini (słoik dobrze wymieszać przed użyciem)

Tu wersja sklepowa . Można też zrobić pastę sezamowa samemu . Wystarczy uprażony sezam połączyć z odrobinę oliwy i dość długo blendować na gładką pastę

idshot_540x540

  • ½ rozgniecionego ząbka  czosnku
  • Sok i skórka starta z 1 cytryny
  • Oliwa z oliwek

Obrać marchewki i przepołowić je wzdłuż.  Zamarynować je w niewielkiej ilości oleju i miodu . Ułożyć  równomiernie na blasze do pieczenia . Piec przez 30 minut lub do miękkości . Pod koniec dodać  zieloną fasolę soi

Aby zrobić sos  należy wymieszać pastę tahini z czosnkiem , sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy z oliwek i odrobiną wody

Pieczone marchewki z fasolą polać na talerzu sosem

Podawać z ryżem

ENGLISH VERSION

 

Roasted carrots with  tahini served  with white rice and prawns

 

  • olive oil
  • cumin 1 tsp
  • chilli powder ½ tsp
  • smoked paprika ½ tsp
  • carrots 250 gram
  • runny honey 2 tsp
  • parsley chopped to make 2 tbsp
  • edamame beans

tahini sauce

  • tahini 2 tbsp (stir the jar well before measuring)
  • garlic ½ clove, crushed
  • lemon 1, zested and juiced
  • olive oil

 

Meanwhile, peel the carrots and halve them lengthways, roll them in a little oil and the honey and season well. Lay in a roasting tin in an even layer and put them on a shelf under the chickpeas, then roast for 30 minutes, or until tender. At the end add edamame beans

To make the sauce, mix the tahini with the garlic, lemon zest and juice, 1 tbsp olive oil and enough water to make it spoonable.

Tip the carrots and edamame beans onto a platter, sprinkle on the parsley, spoon over some tahini sauce

  • 200 grams prawns
  • 4 cloves garlic, finely chopped
  • 40 g of butter
  • sea salt to taste
  • chilli pepper

Chop the garlic. In a frying pan , heat half  of the butter, toss the garlic and fry for half a minute. Add the prawns and chilli and fry for a minute on one side.Turn over and fry on other side for another minute.

Serve with rice

P1013959-2.jpg

P1013953-2.jpg

Inspiration :

http://www.olivemagazine.com/recipes/healthy/roast-carrots-with-crisp-chickpeas-and-tahini/