Drugie dania Uncategorized

Pieczone warzywa z kaszą perłową i piersią z kurczaka

Warzywa grilowane 2 (2).jpg

Składniki
2 piersi z kury po 200 g
Rozmaryn
Czosnek granulowany
Natka pietruszki suszona
Pieprz czarny
Oregano
Tymianek
Majeranek
Kasza pęczak 1 szklanka
Warzywa pieczone :
Koper włoski
Pomidorki koktajlowe
Papryka 3 szt (czerwona , żółta , zielona )
Małe pieczarki
Czerwona cebula 1 sztuka
Główka czosnku
Ciecierzyca z puszki 300 g
Świeży tymianek

Wykonanie
Pierś kroimy na duże kawałki .Smarujemy oliwą i przyprawiamy mieszanką ziół .Grilujemy przez około 20 min .

Jedną szklankę kaszy pęczak wsypujemy na sito, dokładnie płuczemy pod kranem, aż zacznie lecieć czysta woda. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Solimy i dolewamy łyżkę lub dwie oleju i zagotowujemy pod przykryciem. Wrzucamy kaszę, mieszamy i przykrywamy. Od ponownego zagotowania wody zmniejszamy gaz na malutki. Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut zależnie od gramatury kaszy. Nie mieszamy w trakcie. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę jeszcze na jakieś 15 minut, aby wciągnęła całą wodę i się wyprażyła na sypko.

Warzywa :
Kroimy koper , paprykę i cebulę w paski . Blachę wykładamy folią i układamy koper , paprykę , pieczarki , małe pomidorki , czosnek obrany ze skórki , ciecierzyce w puszce . Lekko skrapiamy oliwą . Na wierzch kładziemy świeży tymianek . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 1 godzinę