Pieczone warzywa z pieczarka zapiekana z jajkiem I halloumi
- Male ziemniaki
- Papryka czerwona i żółta
- Pomidory koktajlowe
- Marchewka
- Burak ugotowany
- Oliwki czarne
- Czerwona cebula
- Groszek cukrowy
- Male kukurydze
- Karczochy z puszki
- Male mozarelle
- Pieczarki brązowe
- Oregano
- Szałwia
- Rozmaryn
- Czosnek
- Tymianek
Pieczone warzywa
Marchew i ziemniaki umyć . W garnku z wodą zblanszować marchew. Odcedzić .Na blasze posmarowanej oliwą umieścić ziemniaki , marchew, pomidorki koktajlowe, paprykę , groszek cukrowy i kukurydze . Dorzucić czerwoną cebulę pokrojoną na ćwiartki i oliwki . Dodać karczochy, ugotowanego buraka, pieczarki .Dodać oregano i szałwię. Dorzucić świeży tymianek, rozmaryn i czosnek .Skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C do miękkości
- 4 duże pieczarki „portobello”
- 4 jajka
- sól, pieprz
- kilka listków ulubionych ziół: pietruszki, bazylii, szczypiorku
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Pieczarki oczyścić, usunąć nóżki. Natrzeć delikatnie solą. Kapelusze ułożyć w naczyniu wysmarowanym olejem lub oliwą. W kapelusze wbić ostrożnie jajka, tak by nie uszkodzić żółtka. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 25-30 minut w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Wyciągnąć z piekarnika. Przed podaniem posypać ulubionymi posiekanymi ziołami.
- Halloumi
Pieczone warzywa podawać z grilowanym halloumi i pieczarka z jajkiem oraz mini mozarellami