Drugie dania

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Pieczone ziemniaki z twarożkiem. Jak nie macie głowy do gotowania, a Króliś ( doświadczalny ) łazi za Wami i wierci dziurę w brzuchu, że biedactwo głodne, to macie kilka możliwosći. Możecie mu powiedzieć , że ma dwie rączki i niech sobie sama menda robi posiłek. Przy tej opcji liczcie się z wybuchem bomby atomowej w kuchni, być może pożarem czy innymi kataklizmami…nawet szarańczą, którą Króliś będzie potem tak długo ogarniał, że Was apopleksja trafi. Nie polecam. Możecie dziada wysłać na tamten świat, ale to nie jest jeszcze legalne i niekaralne, więc tez odpada. Opcja trzecia…na szybko pieczecie ziemniaki …mało jest przy tym roboty i w misce łaczycie kilka składników na odwal się ( ser biały, rzodkiewki, ogórek kiszony, chrzan ). Podajecie te ziemniaczki z tym serkiem na odwal się i …odwala się od Was Królis, bo nażarty nie ma siły za Wami łazic i Wam doopy truć. To jest opcja rekomendowana przeze mnie.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 45 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pieczone ziemniaki z twarożkiem

  • 3 żredniej wilekości ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy opcjonalnie
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku

Na twarożek

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 pęczek rzodkiewek pokrojonych w drobną kostkę
  • garść drobno posiekanego szczypioru
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 4 średnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę

Sposób wykonania / Instructions:

Na twarożek

  • W dużej misce umieścić twaróg i rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Na ziemniaki

  • Ziemniaków nie obierać ze skórki, dobrze tylko umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, posmarować olejem i posypać solą i pieprzem. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 190 C. Piec do miękkości. Od czasu do czasu sprawdzac widelcem.
  • Połówki ziemniaków podawać z twarożkiem i koperkiem