Ciasta Serniki Uncategorized

Pierniko – sernik wykończony czekoladowym ganache

 

Do zrobienia pierniko sernika zainspirowała mnie pewna dziewczyna z jednej z grup kulinarnych do których należę . Zbliżały się moje urodziny i stwierdziłam , że to idealny moment żeby sprawić sobie wykwintny prezent . Tortów nie lubię , dlatego sernik w połączeniu z piernikiem i czekoladową polewą ganache wydawał się idealnym pomysłem .

I to był idealny pomysł , idealne połączenie smaków  i idealne urodzinowe ciasto . Kremowy sernik  i mocno korzenny piernik oraz gorzka czekolada  na długo pozostaną w mojej pamięci .

Pierniko sernik

Piernik można upiec dzień wcześniej

Składniki na piernik

  • 320 g mąki pszennej
  • 320 g miodu wielokwiatowego
  • 120 g masła
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 14 g sody oczyszczonej
  • 140 ml mleka
  • 120 g brązowego cukru

W garnuszku umieścić miód, masło, mleko, cukier. Podgrzać do rozpuszczenia się składników, często mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić

Do przestudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i przyprawami korzennymi. Wymieszać delikatnie i w jednym kierunku, do połączenia..Ciasto przelać do formy tortownicy o średnicy 24 – 25 cm

Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do zw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić

Składniki na sernik

  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 g masła
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka , oddzielnie białka i żółtka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub  skrobi ziemniaczanej
  • aromat  rumowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem żeby otrzymać  puszystą i jasną masę. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać suchy budyń  lub skrobię ziemniaczaną i  zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.

Masę serową wylać na upieczony wcześniej piernik

Piec przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

Udekorować czekoladowym ganache

  • 200 g gorzkiej czekolady (część można zastąpić mleczną)
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 g masła

Czekoladę rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance (garnek zdjąć z ognia, nie gotować śmietanki, bo się zwarzy). Kiedy czekolada będzie prawie  rozpuszczona  , dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać. Gotową masą czekoladową polać ciasto . Można ozdobić świeżymi kwiatami

P1012850.JPG

P1012865.JPG

P1012895.JPG

źródło inspiracji

http://www.mojewypieki.com/post/sernik-tradycyjny

http://www.mojewypieki.com/przepis/pain-depices