Bez kategorii

Pierogi krucho drożdzowe z nadzieniem chilli con carne – Chilli con carne pasty

Pierogi krucho drożdżowe z nadzieniem chilli con carne. Pikantne, wołowe nadzienie zamknięte w cieście krucho drożdżowym. Pierożki można wykorzystać jako propozycje na obiad lub przekąskę do pracy.  Efektownie wygląda i równie dobrze smakuje. 

 

Pierogi krucho drożdżowe z nadzieniem chilli con carne

⦁ 1 cebula, pokrojona w kostkę
⦁ 2 ząbki czosnku, posiekane
⦁ 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
⦁ 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
⦁ 1 łyżeczka suszonego oregano
⦁ 500 g mielonej wołowiny
⦁ 100 g wędzonego boczku
⦁ 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
⦁ 1 łyżeczka cukru
⦁ Koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
⦁ 6 kawałków suszonych pomidorów
⦁ 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
⦁ 200 gram młodej fasoli soi
⦁ około 100 ml wrzącego bulionu wołowego
⦁ oliwa

Przygotowanie
⦁ Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
⦁ Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
⦁ Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
⦁ Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu. Mięso musi być na tyle gęste, żeby łatwo mozna było nadziac pierożki

Na ciasto krucho-drożdżowe

Składniki

⦁ 250 g masła, w temperaturze pokojowej
⦁ 3 szklanki mąki pszennej
⦁ 60 g drożdży świeżych lub 30 g drożdży suchych
⦁ 1 łyżka cukru pudru
⦁ 250 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%

1/3 szklanki śmietany, świeże drożdże (drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką) i cukier wymieszać, zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką , ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na godzinę do schłodzenia
Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 mm.
Uzywając szerokiej szklanki wykrawać koła. Na każdym kawałku ciasta układać farsz chilli con carne. Zlepić brzegi. każdy pieróg posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 min.

Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie sałatka z selera naciowego , ogórka, oliwek i pomidorków.

 

ENGLISH VERSION 

For stuffing (chilli con carne)

⦁ 1 onion, cut into cubes
⦁ 2 cloves of garlic, chopped
⦁ 1 teaspoon of chili powder
⦁ 1 teaspoon of cumin powder
⦁ 1 teaspoon of dried oregano
⦁ 500 g of ground beef
⦁ 100 g smoked bacon chopped
⦁ 1 tablespoon of dark soy sauce
⦁ 1 teaspoon of sugar
⦁ Tomato puree for taste
⦁ 800 gram of peeled tomatoes
⦁ 6 pieces of dried tomatoes
⦁ 1/2 can of red beans in brine (200 g), drained and rinsed
⦁ 200 grams of soya beans
⦁ about 100 ml of boiling beef broth
⦁ oil

Preparation

⦁ Heat the oil in a large frying pan and fry the onion, add garlic, chilli, cumin and oregano. Stir for 1 minute while cooking.
⦁ Add ground beef and smoked bacon. Saute under cover for a few minutes.
Season the meat with soy sauce and sugar. Add dried tomatoes and mix thoroughly. Season with pepper and salt. Add tomato puree to taste
⦁ Cover and simmer for about 30 minutes stirring occasionally. Add drained and washed red beans and cook under cover for several minutes.
⦁ Cook the food to evaporate the excess liquid

For pastry

Ingredients
⦁ 250 g butter, at room temperature
⦁ 3 glasses of plain flour
⦁ 30 g of dry yeast
⦁ 1 tablespoon of powdered sugar
⦁ 250 ml of sour cream

Combine dry yeast with flour and sugar. Add butter and make a crumble. Add the cream, knead the dough. Leave in the fridge for an hour to cool

Cut off a quarter of the dough. Flour your work surface and roll the piece of dough out to a 3mm thickness. Using a cutter or a drinking glass, cut out circles from the dough, saving the excess for your next batch.
Place a spoonful of filling in the centre of a circle. Fold the circle over to create a half-moon, then pinch the edges together to seal. Repeat with the remaining dough and filling.
Bake in oven preheated to 180 C for about 30 minutes.