Drugie dania

Pierogi nadziewane białą kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi nadziewane białą kaszą gryczaną i twarogiem. Jakiś czas temu robiłam pastę z kaszy gryczanej na kanapki. Tak bardzo mi zasmakowała, że postanowiłam wykorzystać ja jako nadzienie do pierogów. Uważam że to nadzienie świetnie się tutaj sprawdza i bardzo smakuje w połączeniu z ciastem pierogowym. Takie pierogi dodatkowo okraszone podsmażonym boczkiem to rozkosz dla podniebienia. 

 

 

Na ciasto pierogowe
⦁ 260g mąki
⦁ 120ml wody
⦁ 1 jajko
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 30 g masła
Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

Na farsz :
⦁ 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej
⦁ 200 gram twarogu
⦁ sól i czarny pieprz
⦁ kminek mielony
⦁ czubryca
⦁ 1 cebula
⦁ 2 jabłka
⦁ 1/2 łyżeczki brązowego cukru
⦁ 2 liście laurowe
⦁ 2 ziarna jałowca
⦁ 2 ziela angielskie
⦁ 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
⦁ 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
⦁ 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
⦁ sól i czarny pieprz
Ugotować kaszę gryczaną według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie) i brązowy cukier . Podsmażyć przez kilka minut. Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
Do kaszy gryczanej dodać tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki , czubrycę i kminek oraz twaróg przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać jabłko podsmażone z cebulą. Dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.