Drugie dania Bez kategorii

Pierogi ruskie na dwa sposoby

Pierogi ruskie na dwa sposoby. Ale zakombinowałam z nazwą, co nie? 😉 Przecież jak napiszę pierogi ruskie to nawet pies z kulawą nogą się tym nie zainteresuje, a tak może ktoś rzuci łaskawie jednym okiem. Jak rzuci dwoma to już będzie rozpusta. Pierogi ruskie czyli nadzienie z ziemniaków, podsmażanej cebuli i twarogu. Nowością dla mnie był dodatek mąki krupczatki do ciasta pierogowego. No i teraz małe clue dlaczego na dwa sposoby. Ja wszamałam jak pan Bóg przykazał okraszone zeszkloną cebulką. Wiem, wiem nuda..ziew…nic sie nie dzieje, można się rozejść. Wersję hardcorową zrobiłam dla królika doświadczalnego. Pierogi ruskie podane z sosem buraczkowym z dodatkiem chrzanu. Ha!!! szach mat. W swej łaskawości pozwalam Wam wybrać wersję, która bardziej przypada Wam do gustu. Aha…królik przeżył.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr 30 mins
Czas gotowania / Cook time: 1 hr
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto

  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Na farsz

  • 500 g twarogu półtłustego przeciśniętego przez praskę
  • 500 g ziemniaków ugotowanych i gorących przeciśnietych przez praskę
  • ok. 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego
  • opcjonalnie: 1 średnia cebula pokrojona w kostkę

Na sos buraczkowy

  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • ok 100 g ugotowanego buraka
  • 300 ml soku z buraka
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżeczki chrzanu (ostrego)

Sposób wykonania / Instructions:

Na ciasto

  • Masło rozpuścić we wrzątku.
  • Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę
  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka
  • Na krążkach układać porcje farszu i zlepiać pierogi.
  • Układać je na ściereczce i zakrywać drugą aby pierogi nie wysychały.
  • Potem pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia ( w osolonej wodzie z łyżką oleju ).
  • Podawać z ulubionymi dodatkami

Na farsz

  • Ugotowane i gorące ziemniaki roztłuc dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudzić, odparować.
  • Przeciśniety przez praskę twaróg wymieszać z ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
  • Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu, dodać do nadzienia, wymieszać.

Na sos buraczkowy

  • Wszystkie składniki umieścic w blenderze i zmiksowac na gładką masę.