Drugie dania Dania mięsne Pierogi

Pierogi z biała kiełbasą

Pierogi z biała kiełbasą. Bardzo lubię pierogi pod każda postacią. Takie jadlam po raz pierwszy i od razu wylądowaly w pierwszej dziesiątce. Farsz z białej kiełbasy, dzięki dodatkowi chrzanu i majeranku ma moc. Będę do tego przepisu wracać.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na pierogi

  • 500 g pszennej mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko

Na farsz

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 jajko
  • 1 n łyżeczka suszonego majeranku
  • sól

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mąkę zaparzyć gorącą wodą (wlać trochę i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 30 minut.
  • Kiełbasę sparzyć we wrzątku. Gdy wystygnie, obrać z osłonki, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Wybić jajko, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Za pomocą szklanki wyciąć krążki. Na środku każdego położyć trochę farszu i zlepić brzegi
  • Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Odcedzić. Podawać ze zrumienioną na maśle cebulką. Udekorować według uznania

żródło inspiracji http://ewawachowicz.pl/przepisy,0,1287.html