Drugie dania

Pierogi z bobem

Pierogi z bobem. Pyszne pierogi z nadzieniem z bobu zmieszanego z ziemniakami, podsmażonym boczkiem i parmezanem. Dobrze przyprawione nadzienie świetnie komponuje się z ciastem pierogowym i sosem z pora i śmietanki.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 1 hr
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na farsz

  • 450 g ugotowanego bobu bez skórki
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku w kostce
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Sposób wykonania / Instructions:

Na farsz

  • Boczek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać odrobiną oleju i podsmażyć. Pod koniec dorzucić drobno pokrojoną cebulę i usmażyć na złoty kolor.
  • Obrany, zimny bób rozdrobnić widelcem. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać parmezan , złocisty boczek z cebulą i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem.Wymieszać. Farsz można włożyć na chwilę do lodówki, by stężał.

Na ciasto pierogowe

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko . Wrzącą wodę połączyć z masłem.Do mąki dodać gorącą wodę z masłem i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na 30 min, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkować na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta nakładać łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • U mnie podane z duszonym porem w śmietance.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA