Uncategorized

Pierogi z burakami i fetą

 

PP4a

Do tej pory jak robiłam pierogi to takie tradycyjne z mięsem czy standardowo z kapustą i grzybami . Pierogi nadziewane burakami rzuciły mi się w oczy podczas jakiegoś programu kulinarnego . Jeśli się nie mylę byli to Ugotowani . Urzekła mnie kolorystyka dania . Jestem wzrokowcem i zwracam dużą uwagę jak wygląda ugotowane danie . Zastanawiało mnie czy buraki nie są zbyt mdłe do pierogów. Nic bardziej mylnego . Feta i cytryna świetnie się komponują z lekką słodyczą buraka . I ten koperek …który podbija smak całej pasty buraczanej . Samą pastę wykorzystam jeszcze pewnie nie raz przy innych okazjach . Z czystym sumieniem polecam .

 

Składniki

Na ciasto pierogowe

  • 260g mąki
  • 120ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Na nadzienie

  •  4 buraki
  • 200g sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • garść posiekanych pistacji
  • po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • łyżka listków tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz

 Wykonanie:

Buraki myjemy i gotujemy  do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło.Mieszamy . Dodajemy wodę i zagniatamy do uzyskania  gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek  z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

U mnie pierogi podane z podsmażanymi na maśle listkami brukselki i długimi brokułami

Źródło inspiracji  http://paulinka-to-ja.blogspot.co.uk/2013/09/pierogi-z-buraczkami-i-feta.html

 

PP8

PP9

PP11.jpg