Do tej pory jak robiłam pierogi to takie tradycyjne z mięsem czy standardowo z kapustą i grzybami . Pierogi nadziewane burakami rzuciły mi się w oczy podczas jakiegoś programu kulinarnego . Jeśli się nie mylę byli to Ugotowani . Urzekła mnie kolorystyka dania . Jestem wzrokowcem i zwracam dużą uwagę jak wygląda ugotowane danie . Zastanawiało mnie czy buraki nie są zbyt mdłe do pierogów. Nic bardziej mylnego . Feta i cytryna świetnie się komponują z lekką słodyczą buraka . I ten koperek …który podbija smak całej pasty buraczanej . Samą pastę wykorzystam jeszcze pewnie nie raz przy innych okazjach . Z czystym sumieniem polecam .
Składniki
Na ciasto pierogowe
- 260g mąki
- 120ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Na nadzienie
- 4 buraki
- 200g sera feta
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka otartej skórki z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- po 2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
- łyżka listków tymianku
- przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do buraków. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, zieleninę, pistacje, doprawiamy do smaku wg uznania. Mieszamy
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko i masło.Mieszamy . Dodajemy wodę i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na grubość na cienkie placki . Z ciasta szklanką wycinamy koła. Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
U mnie pierogi podane z podsmażanymi na maśle listkami brukselki i długimi brokułami
Źródło inspiracji http://paulinka-to-ja.blogspot.co.uk/2013/09/pierogi-z-buraczkami-i-feta.html