Drugie dania

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami. Nie są to może najładniejsze pierogi jakie widzieliście w życiu, bo ja nie umiem robić tych fikuśnych falbanków. Robię już któreś podejście i za każdym razem z tym samym, żenującym rezultatem. Jak widac na załączonym obrazku mamy tu więc pierogi wykończone widelcem. Swoją drogą dziwne, że ktoś, kto maluje jedwabne obrazy, nie umie sobie poradzić, ze zwykła falbanką. No ale panie Boże, jaką mnie stworzyłeś, taką mnie masz 😉 Pamiętajcie, że nie liczy się wygląd, tylko to co jest w środku 😉 A osobowośc panie, to one mają bogatą i bardzo wypasione wnętrze. Nie wybrzydzać więc i kosztować, bo pyszne.

Ilość porcji / Servings – 4
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • Na pierogi
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml wrzącej wody
  • 30 g masła
  • Na nadzienie
  • około 300 g mrożonych jagód
  • 1 łyżka budyniu w proszku

Sposób wykonania / Instructions:

  • W misce umieścic przesianą mąkę i sól. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Wodę z masłem stopniowo wlewać do mąki, mieszając łyżką do połaczenia składników. Zagniatać ciastoprzez ok 10 min, tak by ciasto było elastyczne i się nie kleiło. Ciasto umieścic w misce i odstawić, przykryte mokrą ścierezką na około 30 minut. Międzyczasie wymieszać jagody z sypkim budyniem,
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 – 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek, obsypując stolnicę i wałek mąką.
  • Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce jagód. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów. Układać je na stolnicy lub blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do wrzątku wrzucić pierwszą partię pierogów. Po zagotowan gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy lub talerzach zachowując odstępy.
  • Podawać według uznania. U mnie kwaśna śmietana i cukier