Drugie dania

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami. Już dawno za mną “chodziły”. Uwielbiam pierogi pod każdą postacią. Tym razem z jagodami, bo mamy przecież sezon letni w pełni. Trzeba wiec wykorzystać wszystkie dobrodziejstwa natury. Pierogi podane  z truskawkową salsa i sosem jagodowym.

Na ciasto pierogowe
⦁ 600 g mąki pszennej
⦁ szczypta soli
⦁ 250 ml wrzącej wody
⦁ 2 jajka
⦁ 40 g masła
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko niezbyt niedokładnie. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać jagody. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.

Dodatkowo :
⦁ 500 gram jagód

Na salsę truskawkową
⦁ 10 świeżych truskawek
⦁ kilka śliwek węgierek
⦁ garść jagód
⦁ Miód
⦁ Sos tabasco
⦁ Tymianek
Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .

U mnie pierogi dodatkowo podane z kwaśną śmietaną, cukrem i sosem jagdowym.