Drugie dania

Pierogi z kaczką i sosem malinowym

Pierogi z kaczką i sosem malinowym. Pierogi mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje…no jeszcze na deser, bo tak lubię. Tym razem pierogi z mięsem z kaczki i pysznym sosem malinowym. Wykwintnie podane, nie tylko obłędnie smakują ale tez cieszą oczy na talerzu.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 50 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
30 mins
Czas całkowity / Total time: 1 hr 50 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzącej wody
  • 2 jajka
  • 40 g masła

Na farsz

  • 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu (obranego ze skóry i kości)
  • 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka)
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/3 szklanki bulionu lub wody
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos malinowy

  • 200 g mrożonych malin
  • 100 ml czerwonego wina
  • 40 g miodu
  • 50 g masła
  • Brązowy cukier opcjonalnie
  • Ocet balsamiczny opcjonalnie

Na truskawkową salsę

  • 10 świeżych truskawek
  • kilka śliwek węgierek
  • garść jagód
  • miód
  • sos tabasco
  • tymianek

Sposób wykonania / Instructions:

Na pierogi

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko niezbyt niedokładnie. Dodać jajka i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 – 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 – 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką.
  • Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.
  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę i jak będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody (do czasu aż ciasto będzie miękkie, sprawdzamy palcem wyławiając jednego pieroga). Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz.

Na farsz

  • Na patelni, na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, co jakiś czas mieszając. Dodać starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażyć, mieszając przez około 2 minuty. Dolać 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparować . Wlać bulion i dorzucić gotowane warzywa z rosołu. Doprawić solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Lekko odparować z nadmiaru . Zostawić do przestygnięcia, po czym, razem z listkami kolendry lub natki pietruszki zmielić w maszynce (ewentualnie rozdrabnić w blenderze).

Sos malinowy

  • Miód skarmelizować na patelni . Następnie dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok 5 minut. Dla wzbogacenia smaku dodać octu balsamicznego i trochę brązowego cukru. Przetrzeć przez sitko i dodać masło.

Na truskawkową salsę

  • Truskawki i śliwki umyć. Pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać jagody . Następnie dodać miód, sos Tabasco i tymianek. Dokładnie wymieszać .