Bez kategorii

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami. Wszyscy mają pierogi, mam i ja. Klasyka, której nie trzeba przedstawiać. U mnie robione tylko w okresie świątecznym. Bez nich jakoś ciężko sobie wyobrazić Święta. Robie je zawsze w większej ilości, żeby móc je na drugi dzień bezkarnie odsmażyć. W sumie dla mnie nic poza pierogami na wigilijnej kolacji nie musi istnieć.

Jak zostaną Wam jeszcze grzyby to możecie skorzystać z tego przepisu : Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Farsz

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 80 g suszonych grzybów
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania / Instructions:

Pierogi z kapusta i grzybami

    Na ciasto pierogowe

    • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

    Farsz

    • Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin ( może być na całą noc)
    • Grzyby odcedzić. Wody z moczenia grzybów nie wylewać. Następnie drobno je pokroić.
    • Cebulę i kapustę drobno posiekać(jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać w wodzie).
    • Cebulę przysmażyć na oleju,dodać kapustę, grzyby, przyprawy i wodę z namoczenia grzybów. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.Przed lepieniem pierogów wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy.
    • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.