Bez kategorii

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami. Wszyscy mają pierogi, mam i ja. Klasyka, której nie trzeba przedstawiać.  U mnie robione tylko w okresie świątecznym. Bez nich jakoś ciężko sobie wyobrazić Święta. Robie je zawsze w większej ilości, żeby móc je na drugi dzień bezkarnie odsmażyć. W sumie dla mnie nic poza pierogami na wigilijnej kolacji nie musi istnieć. 

 

Pierogi z kapusta i grzybami

Na ciasto pierogowe
⦁ 260 g mąki
⦁ 120 ml wody
⦁ 1 jajko
⦁ 1/2 łyżeczki soli
⦁ 30 g masła
Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.

Farsz

300 g kiszonej kapusty
⦁ 80 g suszonych grzybów
⦁ 250 ml ciepłej wody
⦁ 1 cebula
⦁ 1 łyżka oleju
⦁ liść laurowy
⦁ ziele angielskie
⦁ sól, pieprz

Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin ( może być na całą noc)
Grzyby odcedzić. Wody z moczenia grzybów nie wylewać. Następnie drobno je pokroić.
Cebulę i kapustę drobno posiekać(jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, przepłukać w wodzie).
Cebulę przysmażyć na oleju,dodać kapustę, grzyby, przyprawy i wodę z namoczenia grzybów. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.Przed lepieniem pierogów wyciągnąć ziele angielskie i liść laurowy.

Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.