Połączenia wytrawnych smaków mięsnych i owoców, kojarzonych do niedawna głównie z deserami, znajdują coraz więcej zwolenników. Nie ma w tym nic dziwnego – takie nieoczywiste, niebanalne połączenia działają na wyobraźnię i pozwalają wprowadzić nieco egzotyki do własnej kuchni. Słodkie, aromatyczne owoce mango idealnie komponują się z delikatnym białym mięsem piersi z kurczaka lub indyka. I co ważne – pierś w sosie mango to danie, którego ugotowanie nie zajmuje więcej niż pól godziny!
Pierś z kurczaka lub indyka w aromatycznym sosie mango – składniki
Pierś w sosie to nieskomplikowane w przygotowaniu danie, które bardzo zyska, jeśli wybierzemy produkty dobrej jakości. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dwa główne składniki. Mango jest już dostępne przez prawie cały rok w większości dużych supermarketów i delikatesów. Powinno być dojrzałe, miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca, sprężystą konsystencję. Mięso z kolei najlepsze będzie od ptaków z wolnego wybiegu.
Na przygotowanie dania dla czterech osób potrzebne będą:
- ½ kg piersi z kurczaka lub cztery sznycle z indyka,
- 1 mango,
- 1 duża czerwona papryka słodka,
- 1 papryczka chili,
- 1/2 limonki,
- 4 szalotki,
- ząbek czosnku,
- kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- ½ szklanki soku pomidorowego,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka miodu lub syropu z agawy.
Do podania:
- 2 szklanki ugotowanej na sypko komosy ryżowej lub brązowego ryżu,
- kilka łyżek naturalnego jogurtu kokosowego,
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi,
- kilka łyżek siekanej natki pietruszki lub kolendry.
Pierś z sosem mango – sposób przygotowania
Przed przystąpieniem do gotowania, warto przygotować niezbędne akcesoria. Potrzebny będzie dobry, ostry nóź, deska do krojenia, a także patelnia z grubym dnem lub wok i drewniana łyżka lub szpatułka do mieszania.
Sposób przygotowania dania krok po kroku:
- Mięso kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Odkładamy do miseczki.
- Przygotowujemy warzywa: papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy szalotkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy olej z gałązkami rozmarynu, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Podsmażone mięso wyjmujemy na miseczkę, gałązki rozmarynu wyjmujemy.
- Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wkładamy czosnek, imbir i szalotkę. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy mniej więcej połowę pokrojonego mango i słodkiej papryki oraz papryczkę chili. Całość smażymy, mieszając, przez około 5 minut, po czym zalewamy bulionem wymieszanym z sokiem pomidorowym. Gotujemy kolejnych 10 minut. Sos blendujemy za pomocą blendera ręcznego, lub w blenderze kielichowym, aż do uzyskania całkowicie gładkiej, aksamitnej konsystencji.
- Wkładamy do sosu usmażone mięso i pozostałą część mango i papryki, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Mango i papryka nie powinny się rozgotować, chcemy, aby ich kawałki pozostały w sosie wyczuwalne. Doprawiamy sokiem z limonki, curry i miodem lub syropem z agawy.
Dzięki zblendowaniu części składników, sos jest dość gęsty i aksamitny. Późniejsze dodanie kawałków mango i papryki sprawia, że danie jest bardziej konkretne, nie przypomina zupy krem, a raczej egzotyczne curry.
Pierś z kurczaka z sosem nago – sposób podania
Delikatne, drobiowe mięso w połączeniu z aromatycznym sosem świetnie komponuje się z komosą ryżową lub ryżem, dzikim lub brązowym, ugotowanym na sypko. W tym celu wystarczy odmierzyć 1 szklankę suchego ryżu lub komosy i dokładnie opłukać na sicie pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Można dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez około15 minut, do niemal całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie wyłączyć i pozostawić pod przykrywką na kolejnych 5 minut. Po tym czasie zamieszać i nakładać, po ok. pół szklanki gotowanej komosy na osobę.
Komosą można wypełnić małą filiżankę i z jej pomocą stworzyć na talerzach fantazyjne piramidki z kaszy. Obok porcji komosy nałożyć należy pierś w sosie mango. Całość ozdobić kleksem jogurtu kokosowego i posypać obficie łuskanymi nasionami konopi i siekaną natką pietruszki lub kolendry. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodatkowo użyć nieco płatków chili lub kilku pasków świeżej papryczki. Dla dzieci i osób nieprzyzwyczajonych do bardzo ostrych potraw, wystarczająca powinna być ilość ostrości pochodzącej z imbiru i papryki dodanej do sosu.
Pierś z sosem mango jest na tyle prosta, że można ja z powodzeniem przygotować na rodzinny, letni obiad w środku tygodnia. Danie prezentuje się jednak bardzo elegancko i jest naprawdę pyszne, będzie więc również świetną opcją na spotkanie z przyjaciółmi lub inną okazję, kiedy zechcemy poczęstować gości czymś nowym, świeżym i zaskakującym.