Pierś z kurczaka lub indyka w aromatycznym sosie mango


Połączenia wytrawnych smaków mięsnych i owoców, kojarzonych do niedawna głównie z deserami, znajdują coraz więcej zwolenników. Nie ma w tym nic dziwnego – takie nieoczywiste, niebanalne połączenia działają na wyobraźnię i pozwalają wprowadzić nieco egzotyki do własnej kuchni. Słodkie, aromatyczne owoce mango idealnie komponują się z delikatnym białym mięsem piersi z kurczaka lub indyka. I co ważne – pierś w sosie mango to danie, którego ugotowanie nie zajmuje więcej niż pól godziny!

Pierś z kurczaka lub indyka w aromatycznym sosie mango – składniki

Pierś w sosie to nieskomplikowane w przygotowaniu danie, które bardzo zyska, jeśli wybierzemy produkty dobrej jakości. Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dwa główne składniki. Mango jest już dostępne przez prawie cały rok w większości dużych supermarketów i delikatesów. Powinno być dojrzałe, miękkie, mieć jędrną skórkę i wyczuwalną pod naciskiem palca, sprężystą konsystencję. Mięso z kolei najlepsze będzie od ptaków z wolnego wybiegu.

Na przygotowanie dania dla czterech osób potrzebne będą:

  • ½ kg piersi z kurczaka lub cztery sznycle z indyka,
  • 1 mango,
  • 1 duża czerwona papryka słodka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1/2 limonki,
  • 4 szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru, ok. 2 cm,
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • ½ szklanki soku pomidorowego,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka miodu lub syropu z agawy.

Do podania:

  • 2 szklanki ugotowanej na sypko komosy ryżowej lub brązowego ryżu,
  • kilka łyżek naturalnego jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi,
  • kilka łyżek siekanej natki pietruszki lub kolendry.

Pierś z sosem mango – sposób przygotowania

Przed przystąpieniem do gotowania, warto przygotować niezbędne akcesoria. Potrzebny będzie dobry, ostry nóź, deska do krojenia, a także patelnia z grubym dnem lub wok i drewniana łyżka lub szpatułka do mieszania.

Sposób przygotowania dania krok po kroku:

  1. Mięso kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Odkładamy do miseczki.
  2. Przygotowujemy warzywa: papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Drobno siekamy szalotkę, czosnek przeciskamy przez praskę, imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej z gałązkami rozmarynu, dodajemy mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Podsmażone mięso wyjmujemy na miseczkę, gałązki rozmarynu wyjmujemy.
  4. Na tłuszcz pozostały po smażeniu kurczaka wkładamy czosnek, imbir i szalotkę. Kiedy całość zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy mniej więcej połowę pokrojonego mango i słodkiej papryki oraz papryczkę chili. Całość smażymy, mieszając, przez około 5 minut, po czym zalewamy bulionem wymieszanym z sokiem pomidorowym. Gotujemy kolejnych 10 minut. Sos blendujemy za pomocą blendera ręcznego, lub w blenderze kielichowym, aż do uzyskania całkowicie gładkiej, aksamitnej konsystencji.
  5. Wkładamy do sosu usmażone mięso i pozostałą część mango i papryki, gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Mango i papryka nie powinny się rozgotować, chcemy, aby ich kawałki pozostały w sosie wyczuwalne. Doprawiamy sokiem z limonki, curry i miodem lub syropem z agawy.

Dzięki zblendowaniu części składników, sos jest dość gęsty i aksamitny. Późniejsze dodanie kawałków mango i papryki sprawia, że danie jest bardziej konkretne, nie przypomina zupy krem, a raczej egzotyczne curry.

Pierś z kurczaka z sosem nago – sposób podania

Delikatne, drobiowe mięso w połączeniu z aromatycznym sosem świetnie komponuje się z komosą ryżową lub ryżem, dzikim lub brązowym, ugotowanym na sypko. W tym celu wystarczy odmierzyć 1 szklankę suchego ryżu lub komosy i dokładnie opłukać na sicie pod zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać dwiema szklankami wody. Można dodać szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez około15 minut, do niemal całkowitego wchłonięcia płynu. Następnie wyłączyć i pozostawić pod przykrywką na kolejnych 5 minut. Po tym czasie zamieszać i nakładać, po ok. pół szklanki gotowanej komosy na osobę.

Komosą można wypełnić małą filiżankę i z jej pomocą stworzyć na talerzach fantazyjne piramidki z kaszy. Obok porcji komosy nałożyć należy pierś w sosie mango. Całość ozdobić kleksem jogurtu kokosowego i posypać obficie łuskanymi nasionami konopi i siekaną natką pietruszki lub kolendry. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dodatkowo użyć nieco płatków chili lub kilku pasków świeżej papryczki. Dla dzieci i osób nieprzyzwyczajonych do bardzo ostrych potraw, wystarczająca powinna być ilość ostrości pochodzącej z imbiru i papryki dodanej do sosu. 

Pierś z sosem mango jest na tyle prosta, że można ja z powodzeniem przygotować na rodzinny, letni obiad w środku tygodnia. Danie prezentuje się jednak bardzo elegancko i jest naprawdę pyszne, będzie więc również świetną opcją na spotkanie z przyjaciółmi lub inną okazję, kiedy zechcemy poczęstować gości czymś nowym, świeżym i zaskakującym.