Drugie dania

Pierś w sosie mango

Pierś w sosie mango. Delikatny sos mango z dodatkiem imbiru, octu winnego i miodu. Do tego pierś z kurczaka pieczona w piekarniku oraz perłowy kuskus.

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Na sos mango

  • 2 mango
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • mała szczypta soli

Na pierś z kurczaka

  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • sczypta gałki muszkatołowej

Sposób wykonania / Instructions:

Na sos mango

  • Zmiksować miąższ mango z octem, sokie z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos

Na pierś z kurczaka

  • Filet natrzeć 1 łyprzyprawami oraz wysmarować olejem. Zgrillować na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni.
  • Pierś podawac z sosem i perłowym kuskusem