Pierś w sosie sojowo śliwkowym. Łatw a w przygotowaniu pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, powidłach śliwkowych, miodzie i occie balsamicznym. Aromatyczna i wilgotna w środku. Swietna na obiad lub tez podawana na zimno na świeżym chlebie.
Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 35 mins
Składniki / Ingredients:
- 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Sposób wykonania / Instructions:
- W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
- Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą



