Drugie dania

Pierś w sosie sojowo śliwkowym

Pierś w sosie sojowo śliwkowym. Łatw a w przygotowaniu pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, powidłach śliwkowych, miodzie i occie balsamicznym. Aromatyczna i wilgotna w środku. Swietna na obiad lub tez podawana na zimno na świeżym chlebie.

Ilość porcji / Servings – 3
Czas przygotowania / Prep. time: 5 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
2 hrs
Czas całkowity / Total time: 2 hrs 35 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Sposób wykonania / Instructions:

  • W rondelku zagotować składniki marynaty, po zagotowaniu od razu odstawić z ognia, ostudzić. Piersi kurczaka włozyc do naczynia żaroodpornego i zalac marynatą. odstawic na dwie godziny.
  • Piec w temperaturze 190 C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć mięso. Jesli sos jest za rzadki można go zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą