Drugie dania

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Smak mało wyrazaistej piersi z indyka podkręca charakterystyczny kozi ser i młode marchewki. Jest pysznie. Całość podana z ziemniakami i sałatką z kolorowych marchewek

Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem

  • 4 filety z indyka cienko rozbite
  • 200 gramów małych (dlugich marchewek obgotowanych w wodzie)
  • 200 gramów koziego sera pokrojonego w plastry

Na marynate

  • sol
  • pieprz
  • 2 zabki czosnku przecisniete przez praske
  • 1 lyzka oleju
  • 1 lyzka musztardy gruboziarnistej
  • Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa (lekko rozbić .)

Sałataka z kolorowych marchewek

  • 3 ugotowane na pół twardo marchewki
  • garść świeżej poszatkowanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski mielony
  • gałka muskatałowa
  • garść świeżej pietruszki posztakowanej
  • garść pokruszonych orzechów pekan

Dressing

  • 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Sposób wykonania / Instructions:

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem

  • Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć na nim marchewki i plastry koziego sera.
  • Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Zawinac szczelnie w folie aluminiowa .Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C 40 min . Po tym czasie sciagnac folie i calosc obsmazyc na rozgrzanej patelni z olejem.

Sałataka z kolorowych marchewek

  • Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
  • Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
  • Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszac
  • Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszke, dressing i orzechy