Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Smak mało wyrazaistej piersi z indyka podkręca charakterystyczny kozi ser i młode marchewki. Jest pysznie. Całość podana z ziemniakami i sałatką z kolorowych marchewek
Ilość porcji / Servings – 2
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Czas całkowity / Total time: 45 mins
Składniki / Ingredients:
Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem
- 4 filety z indyka cienko rozbite
- 200 gramów małych (dlugich marchewek obgotowanych w wodzie)
- 200 gramów koziego sera pokrojonego w plastry
Na marynate
- sol
- pieprz
- 2 zabki czosnku przecisniete przez praske
- 1 lyzka oleju
- 1 lyzka musztardy gruboziarnistej
- Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa (lekko rozbić .)
Sałataka z kolorowych marchewek
- 3 ugotowane na pół twardo marchewki
- garść świeżej poszatkowanej pietruszki
- sól
- pieprz
- kmin rzymski mielony
- gałka muskatałowa
- garść świeżej pietruszki posztakowanej
- garść pokruszonych orzechów pekan
Dressing
- 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
- 3 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
Sposób wykonania / Instructions:
Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem
- Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć na nim marchewki i plastry koziego sera.
- Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Zawinac szczelnie w folie aluminiowa .Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C 40 min . Po tym czasie sciagnac folie i calosc obsmazyc na rozgrzanej patelni z olejem.
Sałataka z kolorowych marchewek
- Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
- Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
- Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszac
- Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszke, dressing i orzechy


