Drugie dania

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem

Pierś z indyka nadziewana marchewka i kozim serem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Smak mało wyrazaistej piersi z indyka podkręca charakterystyczny kozi ser i młode marchewki. Jest pysznie. Całość podana z ziemniakami i sałatką z kolorowych marchewek

⦁ 4 filety z indyka cienko rozbite
⦁ 200 gram małych, dlugich marchewek obgotowanych w wodzie
⦁ 200 gram koziego sera pokrojonego w plastry

Na marynate
⦁ sol
⦁ pieprz
⦁ 2 zabki czosnku przecisniete przez praske
⦁ 1 lyzka oleju
⦁ 1 lyzka musztardy gruboziarnistej
Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić .

Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć na nim marchewki i plastry koziego sera.
Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę odłożyć na 1 godzinę do lodówki . Zawinac szczelnie w folie aluminiowa .Ułożyć roladę w naczyniu żaroodpornym i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C 40 min . Po tym czasie sciagnac folie i calosc obsmazyc na rozgrzanej patelni z olejem.


Sałataka z kolorowych marchewek
⦁ 3 ugotowane na pół twardo marchewki
⦁ garść świeżej poszatkowanej pietruszki
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ kminek
⦁ gałka muskatałowa
⦁ garść świeżej pietruszki posztakowanej
⦁ garść pokruszonych orzechów pekan


Dressing
⦁ 4 czubate łyżeczki musztardy gruboziarnistej
⦁ 3 łyżeczki miodu
⦁ 1 łyżeczka oliwy z oliwek
⦁ 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Do miseczki lub kubka dodać musztardę, następnie miód i wymieszać.
Kolejno dodać 1 łyżeczkę oliwy i dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos.
Na sam koniec dodać opcjonalnie 1 łyżeczkę soku z cytryny i również wymieszac
Za pomocą specjalnego urządzenia, przygotować z marchewki warzywne tagliatelle. Dodać pietruszke, dressing i orzechy

Pokrojone na plastry mięso podawać z sałatką z marchewki ziemniakami.