Drugie dania

Pierś z indyka w sosie chrzanowym

Pierś z indyka w sosie chrzanowym. Delikatne mięso z indyka w wyrazistym, charakternym sosie chrzanowym. Sos jest gesty, kremowy i świetnie sie sprawdza w połączeniu z indykiem.

Ilość porcji / Servings – 4
Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins
Czas gotowania / Cook time: 30 mins
Drukuj / Print

Składniki / Ingredients:

  • 4 plastry piersi z indyka
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 duże łyżki chrzanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 zabki czosnku przecisniete przez praskę
  • 4 łyzkim masła

Sposób wykonania / Instructions:

  • Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyc na rozgrzanym maśle po obu stronach. Wyjąć mięso na talerz. na patelnie wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, czosnek i na końcu obydwie śmietany. Całość wymieszać. Do tak przygotowanego sosu, przełożyc usmażonego indyka i dusic pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut.