Drugie dania Dania mięsne Uncategorized

Pierś z kaczki w malinowym sosie podawana z marchewkowym puree i karmelizowanymi burakami

To było moje pierwsze podejście do kaczki i nawet udane. Bede ponawiać swoje próby z kaczka w przyszłości . W tej odsłonie z malinowym sosem , marchewkowym puree i karmelizowanymi burakami 

  • 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)

Przygotowanie

Piers z kaczki przed przygotowaniem wyjąc z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą.Uważać żeby nie uszkodzić  mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę.Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra  do góry i podsmażyć ok. 2 minut.

Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika.Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa .  Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć  piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Malinowy sos

  • 200g malin mrożonych
  • 100ml czerwonego wina
  • 40g miodu
  • 50g masła
  • Brazowy cukier opcjonalnie
  • Ocet balsamiczny opcjonalnie

Miód skarmelizować  na patelni . Następnie dodać maliny i czerwone wino. Gotować ok  5 minut. Dla wzbogacenia smaku dodać octu balsamicznego i trochę  brązowego cukru. Przetrzeć  przez sitko i dodać  masło.

Purée z marchewki

  • 6 dużych marchwi
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1 łyżka zmielonego kuminu
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g śmietany 36 %
  • sól
  • pieprz

Umyte i obrane marchewki pokroić  na kawałki. Ugotować  do miękkości i zmiksować . Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku oraz obrany i drobno starty imbir. Smażyć przez minutę, dodać kumin, a po chwili purée z marchewki i sok z cytryny. Smażyć kilka minut do odparowania płynu. Zdjąć  patelnię z ognia, dodać śmietanę , sól i pieprz. Wymieszać

Karmelizowane buraki

  • kilka średnich buraków
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukier

Buraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki .Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i  skropić sokiem z cytryny . Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż warzywa pokryją się gęstniejącą glazurą.Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem

Dodatkowo do dekoracji

  • Maliny
  • Jeżyny
  • Liofilizowana malina

20170607_194616.jpg

20170607_195554.jpg

Przy przygotowaniu kaczki pomógł mi ten przepis

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/piersi_kaczki_sos_zurawinowy/przepis.html