Drugie dania

Pierś z kaczki z buraczano- ziemniaczanym puree, karmelizowanymi burakami i szparagami.

…Nad rzeczką opodal krzaczka
Mieszkała kaczka-dziwaczka…

…Martwiły się inne kaczki:
„Co będzie z takiej dziwaczki?”

Aż wreszcie znalazł się kupiec:
„Na obiad można ją upiec!”

Pan kucharz kaczkę starannie
Piekł, jak należy, w brytfannie

Lecz zdębiał obiad podając
Bo z kaczki zrobił się zając
W dodatku cały w buraczkach…

Zając na szczęście nie wyszedł. Wyszła kaczka w buraczkach i szparagach na burakowo-ziemniaczanym puree.  

Puree ziemniaczano buraczane
⦁ ziemniaki 1/2 kg
⦁ buraki czerwone gotowane 3 szt
⦁ masło 1 łyżka
⦁ śmietana 30 % 1 łyżka
⦁ sól
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę lub bardzo dokładnie rozgnieść. Dodać masło, śmietankę i gotowane, zblendowane buraki . Wszystko razem dobrze wymieszać.
Pierś z kaczki

⦁ 2 piersi kaczki ze skórką (każda po ok. 200 – 250 g)
Przygotowanie
Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.

Na karmelizowane buraki

  • 2 buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • brązowy cukierBuraki w całości gotować przez około 2 godziny na małym ogniu. Po wystudzeniu obrać i pokroić w plasterki .Na patelni rozpuścić masło, dodać miód i podgrzewać chwilę, aż glazura zacznie brązowieć. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier Dodać pokrojone plasterki buraka i skropić sokiem z cytryny . Smażyć kilka minut co jakiś czas delikatnie mieszając, aż pokryją się gęstniejącą glazurą. Pod koniec smażenia posypać solą i pieprzem

Pierś z kaczki podawać z puree i karmelizowanymi burakami. U mnie dodatkowo szparagi.

P1011030.JPG

P1011033.JPG